Mæland krever svar i Tolga-saken – vurderer uavhengig granskning

Oslo 20180117. Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H). Pressekonferanse med statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grande på Regjeringens representasjonsbolig onsdag.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Oslo 20180117. Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H). Pressekonferanse med statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grande på Regjeringens representasjonsbolig onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommunalminister Monica Mæland (H) har bedt om en redegjørelse om Tolga-saken etter VGs avsløringer denne helgen.

DEL

Lørdag fortalte avisen om de tre brødrene Arvid, Lars Peder og Magnus Holøyen som fikk vite at de sto registrert som psykisk utviklingshemmet i Tolga kommunes register.

Registreringen knyttes til en stram kommuneøkonomi i Tolga, der kommunen mottar statlige overføringer på rundt en halv million per bruker. Tester fra februar viser at to av brødrene ikke har psykisk utviklingshemming.

Saken har fått mye oppmerksomhet, også i regjeringskontorene.

– Jeg har vært i kontakt med helseministeren og justisministeren, og de vil følge opp saken med sine underliggende instanser. Etter at vi har hatt en gjennomgang, er det naturlig for oss å vurdere om vi skal be noen gå gjennom saken. Da tenker jeg at det er naturlig at vi ber et annet fylkesmannesembete se på saken i sin helhet, sier Mæland til VG.

Krever svar

Hun krever svar på tre spørsmål om saken.

  • Kommunens forhold til PU-kriteriene og hvordan de har forholdt seg til det
  • Det helserelaterte og fastlegens rolle
  • Fylkesmannens vedtak knyttet til vergemål

Mæland har allerede bedt Fylkesmannen i Hedmark om en redegjørelse. Videre vurderer hun en bredere gjennomgang avhengig av hva svaret på redegjørelsen blir.

Vurderer granskning

Er redegjørelsen alvorlig, vil statsrådene be om en uavhengig gjennomgang av saken.

– Umiddelbart så ønsker jeg å vite hvordan kommunen forholder seg til inntektssystemet. Kriteriesystemet er ment å kunne gi kommunen kompensasjon for å ta vare på de som trenger mer hjelp enn gjennomsnittet. Systemet er tillitsbasert. Vi er avhengig av at den tilliten blir ivaretatt på en god måte, sier kommunalministeren.

Søndag la ordfører i kommunen, Ragnhild Aashaug (Sp), ut en pressemelding på kommunens hjemmeside. Der tilbakeviser hun at kommunen har satt diagnoser på innbyggere for å tjene penger. Hun ønsker en statlig granskning velkommen.

Artikkeltags