Snart vil du ikke motta post hver dag

I framtiden kan det ende med at posten bringes ut ukentlig.

I framtiden kan det ende med at posten bringes ut ukentlig. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Tiden med levering av post fem dager i uken nærmer seg slutten.

DEL

– Jeg tror det kan komme til å ende med at posten bringes ut ukentlig. En mellomløsning på veien dit vil naturlig være postgang annenhver dag, sier konsernsjef Tone Wille i Posten.

Vanskelig å forsvare

Endringene i postgangen fremkommer i den nye boken «Den store forvandlingen. Posten i en digital tid». Boken er ført i pennen av Jan Ove Ekeberg og ble lansert onsdag denne uken.

– Uansett hvordan dette ender, blir det vanskelig å forsvare postombæring fem dager i uka særlig lenge. Dersom politikerne ønsker hyppigere postgang enn det som kan forsvares i markedet, må staten betale for det, mener konsernsjefen.

Mellomløsningen med postgang annenhver dag, bortsett fra i helgene, betyr levering mandag, onsdag og fredag den ene uken, tirsdag og torsdag den neste. Posten har lagt fram sine synspunkter på dette for Samferdselsdepartementet.

– Hvor dette ender og hvor fort det går, vet ingen i dag. Men retningen er åpenbar, uttaler Wille i den ferske boken.

Eieren er forberedt
 

Hun påpeker at det er nødvendig å tilpasse framtidens tjenester til etterspørselen. Det har også eieren merket seg. I Stortingsmeldingen «Postsektoren i endring», som Stortinget behandlet høsten 2016, står det at «Neste steg er færre omdelingsdager», skriver Ekeberg.

I Danmark er for eksempel overgangen til digital postgang kommet noe lenger enn i Norge. Danskene legger nemlig om til postgang kun én dag i uken fra 1. januar neste år.

– Posten må være en del av hverdagen for folk flest også inn i framtiden, slik det har vært gjennom 370 år, sier Wille, og tenker at det er den viktigste rettesnoren for arbeidet videre. Det betyr at kundeorientering og digitalisering blir sentralt i tiden framover.

Tre brev i uken

Brevvolumene vil fortsette å falle, høyst sannsynlig enda raskere enn før, ifølge boken.

Til nå har volumene typisk falt med 5-7 prosent i året, men framover kan nedgangen bli på 10-12 prosent hvert år. Allerede i 2019 vil norske husstander i gjennomsnitt få tre brev i uken. I dag får de drøyt fire.

– Vi må utnytte alle de muligheter som ny teknologi nå gir for å gjøre hverdagen enklere for våre kunder - både avsendere og mottakere, sier Wille.

Ett av grepene er å smelte Posten og Bring sammen. (ANB)

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis. 

Artikkeltags