Mandag ettermiddag rykket politiet ut til Kløfta etter at noen tilfeldige forbipasserende hadde sett en hund som var blitt etterlatt i en bil.

– Da patruljen kom fram ble det klart at vinduene sto oppe og det ikke var så varmt i bilen, men med tanke på været vi har nå så er det greit å minne eiere av kjæledyr på at de må være forsiktige, opplyser operasjonsleder Tom Sandberg i Øst politidistrikt.

Spesielt hunder som blir etterlatt i biler på varme sommerdager av eiere som «skal bare», har vært et stort problem i mange år. Noe politiet så sent som i fjor måtte gå ut og addressere.

Tre grep

Hva gjør du hvis du observerer dyr inne i varme biler? Dyreklinikken Evidensia har på sin hjemmeside satt opp tre punkter:

  • Finn eieren:
    Du kan sende en sms til Statens vegvesen for å få navnet på eieren av bilen. Dette gjelder kun for biler med norsk registreringsnummer. Send sms til 2282 og skriv REGNR og bilens registreringsnummer (eks. REGNR AB00000). Når du har fått navnet på eieren, må du søke opp telefonnummer eller ringe nummeropplysningen for å få tak i telefonnummeret til personen.

  • Ring politiet:
    Om bileier ikke kommer, ring politiet på telefon 02800. Be dem komme for å hente ut hunden.

  • Knus ruten:
    Hvis det står om livet: knus ruten, lås opp bilen innenfra og ta ut hunden. Du kan ikke straffes, og får ikke erstatningsansvar. Det er viktig at hunden umiddelbart blir nedkjølt med kaldt vann. Ta den med til nærmeste veterinær. En hund som får heteslag kan i ettertid får hjerneskader og problemer med bevegeligheten.

Kan bli ekstremt varmt

Dinside har tidligere skrevet at det i løpet av kort tid kan bli ekstremt varmt inne i bilkupeen, uten at det trenger å være særlig varmt utendørs. For kjæledyr som er etterlatt i bilen kan temperaturen stige oppsiktsvekkende raskt.

– Hunder og andre kjæledyr som blir etterlatt i en bil uten ventilasjon når temperaturen er høy, vil i løpet av ganske kort tid stå i fare for å bli overopphetet. Situasjonen vil dermed raskt bli i strid med dyrevelferdsloven, forteller fungerende seksjonssjef Bjørnar Stavenes i Mattilsynet til nettstedet.

– Plikt til å gripe inn

Advokat Tore Tøtdal har i tidligere mediesaker om temaet svart slik på problemstillingen rundt det å knuse bilruta:

– Dersom hundens liv står i fare, er det like greit å knuse en rute. I henhold til lov om dyrevelferd har man ikke bare en rett, men også en plikt, til å gripe inn i slike situasjoner. Dersom det blir nødvendig å knuse en rute for å gi hunden frisk luft, så vil du ikke kunne holdes ansvarlig for den utgiften dette påfører bileieren, sa Tøtdal til Broom tilbake i 2016.

Mattilsynet skriver på sin hjemmeside at tegn på at hunden er overopphetet kan være at den er ustø, peser kraftig, er forvirret, har tørre og røde slimhinner i øyne og munn, har forhøyet kroppstemperatur (normal temperatur for hund er mellom 37,5 - 39 grader) og økt puls.