Gå til sidens hovedinnhold

Politiet fortsetter med utlendingskontrollene

Artikkelen er over 5 år gammel

Siden november har 64 personer søkt asyl etter å ha kommet til Norge over hedmarksgrensa.

– Våre kontroller i høst har vært både på tog fra Sverige og langs veier i grenseområdene mot Sverige, forteller Silja Strømme, som er leder av utlendingsseksjonen i Hedmark politidistrikt.

Tidlig kontroll

Hensikten med utlendingskontroller er å avsløre ulovlig innvandring til Norge over grensen, enten via tog eller vei. I høst har kontrollene også rettet seg mot tidlig å få avdekket personer som vil søke asyl i Norge. Personer som vil søke asyl blir kontrollert før de av politiet blir kjørt videre til Politiets mottakssenter i Råde for videre registrering.

– Gjennom vårt arbeid oppdager vi flere personer uten gyldige reisedokumenter som pass, visum eller godkjente ID-kort for Schengenborgere. Alle personer som ikke hadde dette i orden blir tatt med til politistasjon eller lensmannskontor for nærmere kontroll, opplyser Strømme.

116 kontroller

Hedmark politidistrikt har på flere av kontrollene hatt god hjelp og samarbeid med ansatte i Politiets utlendingsenhet, Utrykningspolitiet og Tollvesenet.

Hittil i høst har politiet i Hedmark hatt 116 kontroller, hvor 38 har vært på tog, 6 på vei, 69 arbeidsplasser, og 3 andre kontroller fra uke 47 til og med søndag 13. desember:

64 har søkt om asyl

Resultatet av kontrollene er 81 personer tatt med inn av politiet for nærmere kontroll.

Av disse har 64 personer søkt asyl, 49 voksne og 15 barn. Av barna er det åtte enslige mindreårige asylsøkere fra Eritrea, Afghanistan og Iran.

Åtte personer er blitt bortvist til Sverige. Blant de bortviste var tre fra Eritrea, to fra Italia, to fra Somalia, én fra Gambia og én person fra Senegal.

Politiet har utvist fem personer fra Norge. Blant de utviste var to fra Afghanistan, én fra Bangladesh, én fra Nigeria og én fra Tyrkia.

Fortsetter med grensekontroll

– Selv om vi ser at asyltilstrømningen til Norge har avtatt de to siste ukene vil vi fortsette med utlendingskontroller ved grenseovergangene i Sør-Hedmark framover, forteller Strømme.

Politiet vil derfor minne om at personer som reiser til og fra Sverige må ha med gyldig legitimasjon som pass, førerkort eller bankkort med bilde. Barn som reiser sammen med foreldre behøver ikke ha med legitimasjon.

– Vi utviser skjønn ved våre kontroller, sier Silja Strømme.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.