Brannvesenet er oftere enn politiet først på stedet etter hendelser

FØRST UTE: Brannvesenet er stadig oftere før politiet på skadesteder når alle nødetatene varsles.

FØRST UTE: Brannvesenet er stadig oftere før politiet på skadesteder når alle nødetatene varsles. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at brannvesenet stadig oftere er før politiet på skadestedet når alle nødetater varsles.

DEL

Statistikken over 110-oppdrag med trippelvarsling – altså nødanrop til brannvesenet som varsles videre til brann og helse – viser at politiet var først på skadestedet i 15,3 prosent av hendelsene i 2018, mot 17,5 prosent i 2016. Tilsvarende var brannvesenet først i 54,8 prosent av hendelsene i år, mot 49,6 prosent i 2016. Totalt er dermed trenden at det oftere er brannvesenet som er først på skadestedet, skriver Politiforum.

I resten av hendelsene er helsevesenet først på skadestedet.

I Innlandet er politiet først ute i 8,8 prosent av tilfellene, en nedgang fra 13 prosent året før. Brannvesenet er først ute på 54,7 prosent av oppdragene, mens helsepersonellet er først framme på oppdraget i 34,9 prosent av tilfellene i Innlandet i 2018.

Politiet i Finnmark har gått fra å være først ute i 19,2 prosent av oppdragene og ned til 12,3 prosent på bare to år. Det er størst nedgang av alle politidistriktene.

Hos Politiforum kan du se alle tallene.

Lokallagsleder Bjørn Tharaldsen i Politiets Fellesforbund (PF) i Finnmark politidistrikt, sier han kjenner seg igjen i tallene.

– Ja, og det knytter jeg til beredskapsvakta, og sentrale føringer som gjør at terskelen for å rykke ut, har blitt høyere enn tidligere, sier han.

– Mye kan skyldes at dette skjer på den tiden av døgnet når politiet ikke har aktiv tjeneste. Stort sett hele distriktet driftes jo på beredskapsvakt på kveld og natt på hverdagene. Vi har veldig mye beredskapsvakt. Det betyr at man bruker litt tid før man er klar til å rykke ut. Tharaldsen påpeker at det også er store avstander i Finnmark.

Forskjellene er store mellom distriktene, og i fem av tolv politidistrikter er trenden den motsatte: Politiet er oftere først på stedet i 2018 enn i 2016.

Tallene for 2018 gjelder årets ti første måneder.

Artikkeltags