Mandag 27. juni i år: Hjemme på Minnesund holder Trond Normanseth (50) på å pakke bilen. Kona Torunn er inne i huset og holder på med klesvasken. Tronds sønn, Emil (15), holder på med motorsykkelen sin i garasjen. Det er feriestart, og alle gleder seg til dagen etter, for da skal de reise på ferie til Vestlandet.

– Jeg hører en bil parkere utenfor. Hører at Emil roper på meg at det er noen som vil snakke med meg. Nede i gangen møter jeg to uniformerte politifolk. De holder frem et papir og sier de vil arrestere meg, forteller Trond.

Han er i feriemodus og klarer bare å tenke at de skal på ferie i morgen. Dette stemmer ikke. Hodet spinner. Er det skjult kamera? Er det noen som tuller med han?

«Dette er jo bare tull», sier Trond.

Siktelsen

Polititjenestemennene svarer at «nei, dette er ikke tull». De holder fram papiret med kjennelsen. Arket der det står at Trond er siktet for ran og skal pågripes, og at politiet dessuten har adgang til å ransake huset.

– Jeg tar arket, men ser ikke hva som står der. Jeg er helt i sjokk. Sier til politiet at de må lese for meg. At jeg ikke klarer å lese noen ting, sier Trond.

Siktelsen blir lest opp. Politiet mener han er mannen som ranet Trøgstad sparebank 10. juli 2014. Trond skal senere få forklart at en polititjenestemann hadde sett Trond i programmet «En del av meg» på TV2.

Politimannen skal ha tenkt at Trond var skremmende lik mannen som er etterlyst for bankranet for åtte år siden. Han skal ha sammenkalt etterforskningsteamet, som konkluderte med at det var mer enn 51 prosent sannsynlig at Trond var raneren. Det ga grunnlag for siktelse og pågripelse.

Trond mistet kontakt med barna etter samlivsbrudd: – Vi menn må snakke mer om følelser

– Et bilde, er det nok? Nok til at de kan møte opp med en hel bråte politifolk og pågripe meg i mitt eget hjem? Jeg synes det hele ble veldig brutalt. Kunne de ikke bare kalt meg inn til avhør? Bedt meg avklare hvor jeg var den aktuelle datoen? spør Trond.

(Se politiets svar lenger ned i saken)

Ranet

Ranet han ble siktet for har vært omtalt i Romerikes Blad flere ganger og har også vært på «Åsted Norge» på TV2. Først truet raneren en kvinne med pistol og fikk henne til å gi fra seg bilen sin. Deretter tok han seg inn i Trøgstad sparebank i Fetsund, hvor han fikk med seg rundt en halv million kroner. Etterpå tok han et gissel på et treningssenter i Fetsund. Sammen med gisselet kjørte han til Kringen øst for Glomma, og der forsvant ransmannen. Politiet har både overvåkingsbilder og signalement på mannen, men han har vært som sunket i jorden siden 2014. Ransutbyttet er aldri funnet.

Fetsund-raneren fikk med seg nesten en halv million kroner – nå utlover banken dusør

Trond har aldri hørt om ranet og han har aldri hørt om Trøgstad sparebank. Han vet ikke hvor Trøgstad er. Men han vet at han aldri har ranet noen bank.

– Det var derfor jeg klarte å holde meg så rolig. Jeg visste at dette var en misforståelse, sier Trond.

Pågripelsen

Utenfor huset i Ovrilia får naboene med seg at det er en stor politiaksjon på gang. Ikke bare står flere biler parkert utenfor huset til Trond og Torunn. Nede i veien venter enda flere politipatruljer.

Politiet tar umiddelbart beslag i alle telefoner, både nye og gamle, samt pc-er. Trond vil gjerne få bruke mobilen til å sjekke bilder og logge seg inn på Facebook for finne ut hvor han var den datoen i 2014, men svaret er nei. Isteden får han beskjed om at han skal bli med til Lillestrøm.

Han spør om å få skifte, for han er lettkledd i typiske ferieklær. Han får lov gå inn på soverommet for å skifte, men ikke uten at politiet står og ser på.

– En merkelig og veldig ubehagelig opplevelse, sier Trond.

Han får ta med seg medisiner han trenger for kvelden. Først da forstår Trond at det kan tenkes han blir borte en stund. Han gjentar stadig at de skal på ferie i morgen. Sønnen hans er her, og de skal på ferie dagen etter. Ute i politibilen utenfor huset sitter Torunn og blir avhørt av politiet. Hun får blant annet spørsmål om Trond i 2014 hadde uvanlig mye penger. Om han kjøpte dyre smykker, spanderte fine middager eller reiser.

Trond går ut av huset og først da ser han det store politioppbudet. Hans første innskytelse er å håndhilse på alle disse menneskene som har møtt opp.

– Flere av dem ser litt forundret ut over at jeg rekker fram hånda, men jeg hilser ordentlig på alle sammen, forteller Trond.

Han tenker hele tiden på at han ikke har noe å skjule, og at hvis han er vrang og setter seg til motverge så vil alt bare bli verre. Han vil ikke skuffe Emil, som har gledet seg så mye til ferien.

Arresten

I bilen på vei til Lillestrøm prater Trond med polititjenestemennene om løst og fast. Føreren tar ikke av mot Lillestrøm før de er i Lørenskog. Der havner de i kø på vei inn til Lillestrøm, så det blir en lang tur. Trond hører at det spørres på sambandet om det er rolig i bilen.

– Jeg tror de hadde forventet at jeg skulle bråke og sette meg til motverge, sier Trond.

Følelsen av at de tror han er en farlig kriminell forsterkes når han kommer inn i arresten. Før han skal inn i glattcella vil de at han skal kle seg naken og de vil undersøke endetarmen hans. Han nekter.

– Jeg synes det var både unødvendig og svært ubehagelig. Heldigvis fikk jeg slippe det, forteller Trond.

10. juli 2014

Hjemme på Minnesund får Torunn og Emil beskjed om å forlate huset mens ransaking pågår. De går bort til søsteren hennes, som bor rett borti veien. Politiet er bekymret for klesvasken som Torunn holdt på med. Torunn sier at det nok skal gå fint, men når hun kommer hjem noen timer senere ser hun at politiet har hengt opp klesvasken.

Vel framme i Lillestrøm blir Trond satt på glattcelle og må vente en stund. Hvor lenge vet han ikke, for han har ikke klokke, ikke mobiltelefon eller noe annet som forteller han tiden. Han har ikke spist på lenge, og er sulten. Etter en stund får han noe å spise, og så blir han hentet til avhør.

Hva han gjorde 10. juli 2014? Trond er ikke i stand til å huske hvor han var den datoen. Han gir fra seg passord til Facebook og koder til BankID, slik at politiet kan sjekke etter spor der. Han blir nøye forklart hva siktelsen handler om. Forstår at det er en alvorlig sak. Etterforskeren legger fire bilder av gjerningsmannen på bordet foran Trond og spør hva han tenker når han ser de bildene. Kamera viser venstre side av mannen. Han har grønn genser og militærlue.

– Jeg ser jo da at han er veldig lik meg. Men mest lik meg slik jeg ser ut i dag, ikke sånn jeg så ut i 2014. Da hadde jeg helskjegg og var mange kilo tyngre, sier Trond.

Han bemerker overfor politiet at raneren ikke har tatovering på venstre side av halsen, slik han har. Selv om raneren er skremmende lik kan Trond se at det ikke er han. Trond gir fra seg DNA og fingeravtrykk. Han vil gjøre alt for å bidra til å oppklare saken. I ettertid tenker han at han sa ja til mye som han ville nektet for i dag. Men han tenkte hele tiden på dagen etter. På Emil og Torunn og huset på Kvitsøy, som de har leid for ferien.

– Jeg spurte til og med om å få møte offeret for kidnappingen, for da ville kanskje vedkommende kunne bekrefte at det ikke var jeg som var raneren. Men politiet sa bare at det ikke var sånn de jobbet, sier Trond.

Fergeulykken

Ved 20-tida får Trond gå. Han får ikke noen forklaring på hvor saken står, bare at politiet skal jobbe videre. Ute striregner det. Han løper gjennom regnet fra politihuset og bort til Lillestrøm stasjon. Finner et tog til Minnesund og setter seg ned i setet, klissvåt. De siste seks timene føles helt surrealistiske. Som om det ikke har skjedd.

I mellomtiden har Torunn fått lov til å dra tilbake til huset, så hun er hjemme da Trond kommer hjem. Hun har brukt timene hos søsteren til å finne ut av hvor hun og Trond var sommeren 2014. Lettelsen er stor når det viser seg at det er lett å få dokumentert at de var på ferie i Nord-Norge og Trøndelag.

Mandag 7. juli 2014 var nemlig Torunn, Trond og hans to barn på 7 og 9 år passasjerer om bord på ferga «MF Godfjord», som gikk i rute mellom Forvik og Tjøtta på Helgelandskysten. Ved Forvik skjer det en ulykke. Båten kommer altfor fort inn mot land og krasjer i fergeleiet. Fire personer blir skadet. Trond ble intervjuet i VG om hendelsen.

Trond ringer til etterforskeren i Øst politidistrikt og forteller at han nå kan svare på hvor han var i juli 2014. Han sender mail med link til VG-intervjuet, samt oversikt over banktransaksjoner som viser at han brukte kortet sitt i Trøndelag den 10. juli 2014.

Ferien

Endelig kan de dra på ferie til Vestlandet. Huset og omgivelsene er like flott som de drømte om, men det blir likevel ikke en god ferie. Opplevelsen fra 27. juni henger i.

– Tankene spant rundt det som hadde skjedd. Kom de til å komme å hente meg enda en gang? Hva om de ikke tror meg?

Trond får ikke fred. Han leter fram bilder av seg selv fra 2014 og sender til etterforskeren for å vise at han i 2014 ikke var lik raneren i det hele tatt. I ettertid har Trond tenkt mye på det som skjedde den dagen han ble pågrepet. Skal det virkelig være sånn at politiet bare kan komme og arrestere deg på bakgrunn av et bilde i mediene?

I tv-serien «En del av meg» var Trond åpen om at han har en kriminell bakgrunn. Han har sonet i fengsel, og han har også vært aktiv i mc-miljøer. Hvis du googler Trond Normanseth i dag vil du finne ut at han er aktiv som frivillig i Røde Kors og at han er tilknyttet menigheten i Eidsvoll. I 2014 hadde han vært troende i tre år, og hadde for lengst lagt den kriminelle løpebanen på hylla.

– Jeg har tenkt at det kan være fortida som nå kommer og biter meg i rumpa. Jeg har gjort alt jeg kan for å legge det bak meg, men så kommer politiet og trekker alt i tvil, bare på grunn av et bilde i mediene.

Trond synes politiet kunne vært mer ydmyke da de oppdaget at de hadde pågrepet feil mann. Han har ikke fått noen beklagelse fra politiets side. I den siste telefonsamtalen fikk han beskjed om at han nå var sjekket ut av saken. Henleggelsen vil han få i Altinn når ferien er over. Denne uka fikk han tilbake pc og telefoner som ble beslaglagt, og han fikk en ny forsikring om at han var sjekket ut av saken.

– Det møter altså opp åtte politifolk for å pågripe deg, men henleggelsen sender de i posten.

– Kan oppleves voldsomt

Politiadvokat i Øst politidistrikt, Mette Eriksen, bekrefter overfor Romerikes Blad at en tjenestemann så Normanseth i en TV-serie.

Åtte politibetjenter deltok i aksjonen, men det handlet hovedsakelig om å ha nok betjenter til å ransake boligen effektivt for å sjekke siktede inn eller ut av saken så raskt som mulig, understreker Eriksen.

– Politiet var av den oppfatning av at det var skjellig grunn til mistanke om at denne mannen var riktig gjerningsmann på tidspunktet for pågripelsen. Politiet hadde i forkant også fått beslutning om ransaking fra retten. Politiet har forståelse for at en slik aksjon med påfølgende pågripelse, ransaking og avhør kan oppleves voldsomt, spesielt når det viser seg at vi ikke hadde rett gjerningsmann. Fokuset var å sikre eventuelle bevis og få raskt oversikt over om vi hadde rett mann. Han ble avhørt kort tid etter pågripelsen og løslatt samme kveld, og politiet kjenner seg ikke igjen i manglende ydmykhet.

– Hvor lang tid tok det fra Normanseth ble pågrepet til politiet kunne sjekke han ut av saken?

– Politiet sjekket han i praksis ut av saken etter avhøret, men det var ønske om svar på DNA før han ble formelt sjekket ut. Saken er nå henlagt ovenfor mannen.

Åtte år etter ranet i Fetsund har ikke politiet gitt opp å oppklare saken.

– Saken er gjenopptatt og er under etterforskning, politiet ønsker derfor kontakt med personer som kan opplyse saken på tlf. 47780607 i arbeidstiden og tlf. 02800 på kvelden og i helgen, sier politiadvokaten.

Selv om raneren gikk inn i banken uten maske, så har politiet ennå ikke klart å fakke ham. Nå frigir de en ny video i jakten på raneren.