Gå til sidens hovedinnhold

Mat, sex og masse unger

Artikkelen er over 4 år gammel

KONGSVINGER: Det er sikkert et behagelig liv for liljebillen, men kan fort bli et mareritt i liljebedene til mange hageeiere.

– Jeg har aldri sett sånne før, så jeg lurer fælt på hva det er for noe. Jeg fant dem på liljene mine, og det var mange av dem, forteller Gunhild Solheim fra Brandval, som tok bildet av larven og sendte det til Glåmdalen i håp om å få svar på hva dette var for noe.

Liljebiller

Det Gunhild har funnet og tatt bilder av, er larvene til den vakre, men akk så skadelige liljebillen.

Billene sitter gjerne gjemt på undersiden av bladene der de enten spiser eller står på for harde livet med å formere seg og føre slekten videre – til hageeiernes store fortvilelse. For det ser ikke pent ut i liljebedene når den knallrøde billen har inntatt hagen.

Både de voksne og larvene er med på å ødelegge plantene og billene overvintrer i jorden. Liljebillen er et skadedyr som finnes over store deler av verden.

Den ble påvist første gang opp i Norge i Vestfold i 1962 og har siden spredt seg videre.

Dekker seg med møkk

Om våren legger den mørke egg som senere blir til røde larver med sort hode. Rødfargen er ikke lett å se siden larvene dekker seg med sine egne slimaktig ekskrementer.

Eggene finner du på undersiden av bladene og larvene spiser ofte i grupper, noe som gjør at hele blad blir oppspist.

Det er mange måter å fjerne liljebillene på, men velger du å bruke sprøytemidler, så gjør det om kvelden når andre nyttedyr har sluttet å fly.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.