Gå til sidens hovedinnhold

Hva betyr alderen?

Artikkelen er over 6 år gammel

PEPTALK Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg vil kalle meg lovlydig. På lovens lange arm utgjør jeg nok en hel hånd, i hvert fall en tommel, noe jeg faktisk er ganske stolt av. Jeg har rettslære som valgfag på skolen, men aldersgrenser derimot, det forvirrer meg.

En 17-åring har vært medlem av et politisk ungdomsparti siden hun var 14 år, har vært på flere skoledebatter, kan alle sakene til partiet sitt på rams og sitter i lokalstyre hvor hun kan diskutere med toppolitikere, fordi det er slike ting hun engasjerer seg i.

En 19-åring bruker det meste av tiden sin på Internett, men kun til å lese rosablogger og er en binge-watcher på Netflix, men ikke serier som har en eneste kobling mot politikk, så om kveldene tenker han mest over hvem «A» egentlig er. Kun en av disse hadde stemmerett i kommunevalget.

Aldersgrenser er selvfølgelig lett å forstå. Jeg er over 18, derfor kan jeg stemme, kjøre bil i mer enn 45 km/t, kjøpe alkohol og betale voksenbillett på bussen. Da jeg var 15, kunne jeg ikke dette. Den største forvirringen opplever jeg i logikken til de over 18 rundt meg. Det forventes at jeg skal klare mye mer fra den dagen jeg fyller 18 år, enn det forventes når jeg er 17 år og 364 dager, men å bli hørt i saklige diskusjoner og ikke lenger bli oppfattet som et lite barn dersom jeg forsøker, det virker i blant som et urimelig krav.

«Ja, vi ser at du er myndig, men du er dessverre ikke moden nok til å bli tatt på alvor. Vi vet bedre enn deg».

En gravid dame forbereder seg gjerne på det å få et barn. Hun leser bøker, ser filmer, snakker med andre gravide damer og sammenligner forventninger. Når hun føder, skjønner hun at hun har forberedt seg helt feil. Slik føles modningsprosessen til en tenåring ut, hvor man på bursdagen sin føder en stemmerett, et førerkort, en vinflaske og en voksenbillett på bussen. Man tror man er klar, og man føler seg klar, og man vil gjerne vise at man er klar.

Jeg er forvirret av aldersgrenser fordi de kun skiller mellom lovlig og ulovlig. Hvordan kan man vise verden «Jeg er ikke helt sikker på hvordan man gjør dette med å være voksen, men jeg har mye kunnskapsrikt å snakke om, så gi meg tålmodighet og hør på meg, så ordner jeg det snart»? Det er ingen aldersgrense på det.

Kommentarer til denne saken