Rikke Amalia forteller at Crohns påvirket henne en god del mer før, enn hva den gjør nå etter operasjonen. Men litt påvirker den fortsatt.

– Det skjer ofte at jeg må velge å bli hjemme i stedet for å dra ut med venner. Spesielt de gangene det er dårlig tilgang til toaletter. Magen min ser også som oftest ut som en stor ballong, og det skal ikke mye til før den er full av luft. Så mye at det er vanskelig å stå oppreist. Det kan være veldig ubehagelig ute blant andre. Men i kontrast med hvordan den var før operasjonen, er dette definitivt noe jeg skal klare å leve med.

Mistet mye ungdomstid

– Før sommeren kom fikk jeg prøve meg i jobb, takket være min daværende kjærestes mamma, på Apotek 1. Og der jobber jeg fortsatt, ikke så mye, for kroppen kjenner enda belastningen av sykdommen litt for mye, men jeg jobber nok til at mestringsfølelsen vokser.

– Utmattelsen har og fortsetter å påvirket meg veldig. Jeg fullførte ungdomsskolen med flere fraværsdager enn dager jeg deltok på skolen, hvert år. I en alder av 20 år har jeg enda ikke begynt på videregående. Jeg har gått glipp av store deler av ungdomstiden og alt som følger med den, noe som i langt tid har vært en stor sorg. Men nå prøver jeg så godt jeg kan ikke å se på alt og alle jeg har gått glipp av, men heller tenke på hvor mye jeg har i vente, sier Rikek A. Gunnersen.

Glad i kameraet

Hva er din største frykt?

– Å ikke kunne være der for de jeg er glad i når de trenger det som mest.

Beskriv deg selv med tre ord.

– Lattermild, Omsorgsfull, Reflektert.

Hva er din favoritt eiendel?

– Kameraet mitt, med det kan jeg glemme litt tid og sted, bare føle på det gode, og leve i kreativiteten.

Hva ville du gjort om du fikk tilgang til en tidsmaskin?

– Ingenting, jeg vil leve her og nå, fortiden er forbi, og framtiden liker jeg å være uviten om.

Heis eller trapp?

– Alltid trapp, jeg beveger meg minimalt, så den trappa den skal jeg beseire de gangene jeg har valget.

Hvis du skulle vært et dyr, hvilket ville du valgt?

– En hund, mye fordi min kjærlighet for det dyret er uendelig.

Rikke A. Gunnersen

Alder: 20 år

Bosted: Kongsvinger

Likt Pepper på Facebook? Ja