I realiteten finner du ham i en liten hule under Festningen. I hele år har han hvilt seg inne i hula, slik at han nok en gang er klar for en ny jul i desember.

– Om sommeren er det veldig varmt, så da må jeg gjemme meg inne i hula mi der det er mye kjøligere. Med så mye hår og skjegg blir det veldig varmt ute, så da kryper jeg inn og har litt sommerferie, før jeg begynner å jobbe for fullt når det blir høst og kaldere i været. Da er det full rulle for nissen, og da nisser jeg og nisser jeg helt til jul.

Julenissen forteller videre at en nisses bolig ofte er liten, og at han bare har plass til det som er aller mest nødvendig. Heller ikke nissens reinsdyr får plass i den trange hula.

– Jeg har jo reinsdyr til å transportere alt ut til dere på julaften, som dere sikkert vet. De har vi midlertidig parkert i Sæterskogen, som jo ligger rett nord for mitt bosted på Festningen. De er ikke så lette å få øye på for andre, men vi nisser kjenner dem igjen.

For å lade opp til julefeiringen setter nissen og medhjelperne hans i gang med forberedelsene tidlig på høsten. Da går det i grøt med sukker og kanel, for å komme i den rette julestemningen.

– Dette har vært et veldig travelt år for meg og mine nissemedhjelpere. Jeg begynner jo å dra på årene og da går alt mye tregere. Nissemor baker kakene og jeg snekrer, spikrer og gjør det som jeg klarer. Alt dette tekniske og elektroniske som alle barna gjerne ønsker seg nå, må jeg ha andre medhjelpere til å gjøre. Jeg holder meg til det som jeg kan fra gamle dager.
 

Pepperpratens seks faste:

– Hva er din største frykt?
– Det er nok at jula blir avlyst. Da vil jeg jo stå uten jobb.

– Beskriv deg selv med tre ord.
– Gammel, snill og gavmild. – Hva er din favoritteiendel? – Rudolf med sleden.

– Hva hadde du gjort hvis du hadde fått tilgang til en tidsmaskin?
– Da hadde jeg skrudd tida tilbake og fått jula til å være litt mindre materialistisk.

– Heis eller trapp?
– Jeg foretrekker skorsteinspipe.

– Hvis du skulle vært et dyr, hva ville du vært?
– Reinsdyr, slik at jeg fortsatt kan reise rundt med gaver.