«Situasjonen er så sjuk at man må le for å få det på avstand»

Det har gått 10 måneder siden terrorangrepene 22. juli. Elisabeth Dreyer Sidslerud og kjæresten Martin Christiansen var på Utøya da det smalt, og har hatt en vanskelig tid etterpå. Men å bruke humor på det som skjedde har vært en sentral del av deres terapi. ? Det blir godt å få et bilde i avisen der jeg for en gangs skyld kan smile, sier 23-åringen.

Det har gått 10 måneder siden terrorangrepene 22. juli. Elisabeth Dreyer Sidslerud og kjæresten Martin Christiansen var på Utøya da det smalt, og har hatt en vanskelig tid etterpå. Men å bruke humor på det som skjedde har vært en sentral del av deres terapi. ? Det blir godt å få et bilde i avisen der jeg for en gangs skyld kan smile, sier 23-åringen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Elisabeth Dreyer Sidselrud overlevde Utøya-massakren. Nå er humoren blitt en overlevelsesteknikk.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Humor kommer naturlig og instinktivt. Flere tulla allerede mens skuddene pågikk på Utøya, sier ungdomspolitikeren fra Kongsvinger – som nå er bosatt i Grue.

Sammen med kjæresten Martin Christiansen overlevde de dramatikken ved å gjemme seg i en liten grotte på øya. Siden har de vitset og tullet, eller «kødda med», terroren som utspant seg på Utøya denne fredagskvelden i fjor sommer.

Tuller med nesten alt

Terskelen er ikke veldig høy for hva de kan tulle med. Selv under de mest ekstreme forholdene klarte de å holde humøret ved like.

– Det å kunne tulle er en overlevelsesteknikk. Situasjonen er så sjuk at man må le for å få det på avstand, sier AUF-politikeren.

Foruten de 72 minuttene hvor gjerningsmannen Anders Behring Breivik pepret løs med våpnene sine, er det nesten ikke grenser hvor hva de kan tulle med.

– Jeg ler mest med de jeg vanligvis henger med. Det er ikke alt jeg ler av som skal på trykk naturlig nok, men bare å se reaksjon hos andre folk kan være komisk. Å se hvor forsiktige folk blir når man snakker om terroren med oss som var der. Mange tror kanskje ikke vi har humor på det, men det er vel egentlig vi som har hatt mest humor på terroren, sier Sidselrud.

– Hva tenker du om eventuelle reaksjoner på dette?

– Jeg vet at folk reagerer veldig forskjellig i denne saken, og det må de få lov til. Men for meg blir det feil om det ikke skal være lov å kunne le. Tragedien har skjedd og det er ikke noe vi får gjort med det lengre. I stedet må livet bare gå videre, og det er viktig å kunne smile og le i hverdagene som kommer.

Hadde svømmeknappen

– Selv om vi var der, vil vi jo ikke bli behandlet annerledes enn de andre, legger kjæresten Martin til. En klassisk vits som har gått siden terroren var at «aldri før har så mange AUFere tatt svømmeknappen på én gang».

– Jeg tok ikke svømmeknappen jeg da, men jeg hadde den fra før, sier hun ironisk, ettersom hun gjemte seg i stedet for å legge på svøm.

– Er det dere i AUF som spøker mest om terroren?

– Ja, det tror jeg, sier de to i kor, før Martin legger til:

– Folk er nok mer redde for å tulle med dette enn det vi er selv. Vi kjenner jo hvor grensa går, vi vet selv hva som er rett å tulle med. Det vet kanskje ikke andre, men folk skal ikke være redd for å spøke med terroren, sier han.

– Det vil alltid være noen vitser som går over streken. Jeg har selv hørt en «alle barna-vits» som jeg ikke likte. Men forhåpentligvis sier ikke folk en grov vits for å være drittsekk, så sånn sett får vi bare akseptere at det blir sagt vitser som er på kanten. Men bare man har vanlig folkeskikk og ikke tuller med drapene, kan det jo selvsagt vitses om alt som skjedde, både før og etter, sier Dreyer Sidselrud.

Vil vitse mer mot Breivik

Hun har holdt gjerningsmannen på avstand så mye som mulig, men har samtidig erkjent at han er en del av nyhetsbildet og en person som folk er opptatt av. Det å kunne vitse mer om Breivik er hun ikke fremmed for.

– Han er jo ikke farlig før han får et våpen i hånda. Og den puslete vestkantstemmen, da. Jeg kjente jeg måtte bite meg i kjakan for ikke å le første gang jeg hørte stemmen hans. Den stemmen er så forvridd fra den virkeligheten man har laga seg på ham, sier Sidselrud.

Selv om samfunnet ikke har båret særlig preg av humor basert på 22. juli, har det florert endel vitser og tullball internt blant AUFere og de som var på Utøya.

– Men mye av det vi syns er morsomt syns ikke nødvendigvis at alle andre er så gøy. Det vitses veldig mye internt mellom oss, sier hun. En av historiene som utspant seg på Utøya i det Breivik fyrte av skuddene skal ha vært en AUF-er som bar en kortstokk mens han løp for livet. Han var fokusert på å ta vare på denne kortstokken, og Sidselrud har en forklaring:

– Det er sånn på Utøya at man har med seg kortstokk uansett hvor man er. Plutselig har man fem minutter hvor man kan spille kort. For han var det viktig å ha den kortstokken, for det kunne jo bli noen minutter til overs hvor det ble litt stille og litt kjedelig å vente, sier AUFeren – igjen ironisk.

– Akkurat slike ting synes vi kan være morsomt, selv om andre ikke nødvendigvis syns den er så morsom, legger Martin Christiansen til.

Maner til forsiktighet

Krisepsykolog Atle Dyregrov har jobbet tett på flere ofre i etterkant 22. juli, og har generelt mye erfaring med hvordan humor fungerer som virkemiddel til å bearbeide tunge psykiske påkjennelser.

– Jeg pleier å si at humor gir energi og det mobiliserer samhold i en gruppe. Mange bruker humor som en god mestringsmekanisme, noe spesielt innsatspersonell bruker også når de støter på kriser og katastrofer, sier Dyregrov til Glåmdalen.

Likevel vil han passe på at humoren ikke går over streken i det offentlige rom, og at man skal være forsiktig med å spøke med det som skjedde.

– Humoren gir effekt først og fremst innad i en gruppe som er direkte berørt, i dette tilfelle de som for eksempel var på Utøya. Det er fint at det kommer fram at humor brukes som en mestringsmekanisme, men det er samtidig litt tabubelagt. Jeg tror det vil være veldig smertefullt for de etterlatte å oppleve at det blir vitsing i det offentlige rom, sier Dyregrov.

Artikkeltags