– Det er nok like utbredt her som det er flere andre plasser i landet. Det er jo russefester for årets russ, neste års russ og det hender til og med at det er russefester for russen to år frem i tid, forteller han.

Lovlig med russefest

– Russefester er i og for seg lov til å arrangere dersom det søkes riktig og ting er på stell, sier Langdalen.

Han sier også at det er viktig med et vakthold med godkjente vakter på fester som dette.

– Politiet begynte i år med å stille opp som vakter. Dette kaller vi et betalt politivakthold. Det har funket ganske bra hittil. Om disse tiltakene ikke blir fulgt og det er tilløp til bråk, blir dessverre festen stengt.

Vil ikke ha mindreårige

Videre sier Langdalen at de gjør alt de kan for å sørge for at mindreårige ikke drar på disse festene. Foreldre blir informert, både på foreldremøter på skolene og på facebook.

– Ungdom ønsker spenning og drar gjerne dit det skjer, sier Langdalen og legger til:

– Om vi kommer i møte med ungdom på disse festene ber vi de om å reise hjem. I verste fall tar vi med ungdommen til politistasjonen og får foreldrene til å hente ungdommen der.

– Mange sier at «kua har vært kalv engang», men det er en helt annen setting nå enn i foreldregenerasjonen. Nå blir det gjerne brukt andre rusmidler enn alkohol, og ettersom man tenker mindre på konsekvenser når man har inntatt alkohol, er fester et kjent sted å prøve narkotika for første gang, forteller Langdalen alvorlig.

Vil samarebide

– Selvfølgelig er mindreårig russ en utfordring. Det er tross alt ikke ulovlig å drikke alkohol, men å gi alkohol til mindreårige er ulovlig. Det med mindreårig russ er en vanskelig situasjon, mener Langdalen.

– Vi prøver å samarbeide med både russen og andre aktører. Politiet er ikke bare ute etter å ta folk, vi ønsker jo selvfølgelig å hindre at russen, og andre folk, kommer opp i uheldige situasjoner. I år har vi planer om å ha tettere kontroll og avgrensing av forskjellige feiringer, noe som forhåpentligvis gjør at bare russen kommer inn på området. Dette gjør vi for at russen skal få en bedre russetid, avslutter Langdalen.