Gå til sidens hovedinnhold

Demokrati sa du?

Artikkelen er over 5 år gammel

PEPTALK Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tidligere i mars var det et møte blant EUs topper i Brussel. Til stede var Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. På dette møte i Brussel truet Erdogan med å åpne grensene sine, å slippe alle Tyrkias flyktninger over grensene i Europa, hvis ikke landet fikk økt støtte av EU. Migrantstrømmen har gitt Erdogan makt han definitivt ikke burde ha.

Pressefrihet er bare en våt drøm i Tyrkia. Erdogan har enten stengt eller overtatt en rekke mediebedrifter. Flere journalister og redaktører har blitt rettsforfulgt og fengslet for å skrive kritiske ting om presidenten og hans nærmeste. Erdogan er også valgt «demokratisk». Et grunnprinsipp i en hver demokratisk stat er pressefrihet.

Tyrkia er et korrupt land som mangler flere friheter vi som en demokratisk stat ser på som en selvfølge. Truslene med å oversvømme Europa med flyktninger ble også gitt til EU i fjor, da via Tyrkias EU-minister Volkan Bozkir. Hvis ikke Tyrkia fikk mer støtte av EU til å håndtere flyktningkrisen, ville Tyrkia oversvømme Hellas, Bulgaria og resten av Europa med flyktninger. Advarselen ble uttrykt til EU i november, og man kan se på statistikken at antallet flyktninger som ankom Hellas over grensen fra Tyrkia økte fra 150.000 migranter, til 200.000 migranter.

Tyrkia som tidligere har tryglet om en plass i EU har overtaket over unionen, og kan gjøre så å si hva de vil. I alt dette maktspillet blir millioner av flyktninger brukt som en brikke i et spill, bare for at Tyrkia og Erdogan skal få viljen sin.

Det som skremmer meg er at Norge samarbeider med et slikt skakkjørt land. Tyrkia er medlem i NATO, noe som er ganske skremmende. Noe må gjøres med vanlige demokratiske friheter og styret i Tyrkia. Selvsagt sliter Tyrkia med tanke på hvor mange migranter som ankommer landet hver eneste dag. Tyrkia er under et stort press, og økonomisk er det vanskelig for landet og takle migrantstrømmen i tillegg til interne konflikter innad i landet.

Derimot kunne konfliktene ha blitt behandlet på en bedre måte, og ikke blitt brukt som en brikke i et internasjonalt maktspill for at Erdogan skal få alt det han vil ha. Kanskje vi skal se litt tilbake i tid, og lytte til Arnulf Øverland sine ord fra 1937; «Du må ikke sove!»

Kommentarer til denne saken