Hva skal vi gjøre?

Illustrasjon: Turi Marte Brandt Ånerud

Illustrasjon: Turi Marte Brandt Ånerud

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

PEPTALKHer om dagen var jeg på vei til T-banen i Oslo da jeg gikk forbi en dame med munnbind. Dette er et syn vi har sett flere ganger i Beijing og andre storbyer med mye luftforurensing. Nå har altså luftforurensingsnivået i blant annet Oslo, Sarpsborg og Fredrikstad blitt skrudd til høyt, og betegnes som helsefarlig. Gjennom ulike medier har man blitt bedt om å holde seg mest mulig inne, spesielt de med luftveis-, hjerte- og karsykdommer blir bedt om å holde seg inne. Barn også bør ikke gå ut grunnet den dårlige luftkvaliteten vi finner flere steder på Østlandet.

I oktober i fjor, ble Norge dømt av European Free Trade Association States for å ha for høy luftforurensing. Forurensingen i de store byene er høyere enn det som er tillatt. To regjeringer har somlet med å få på plass en plan for å få ned de høye utslippene. Oppigjennom 2000-tallet har Norge fått flere stevninger og blitt klagd inn flere ganger for den dårlige luftkvaliteten. Allikevel hjelper ikke en dom for at luftkvaliteten skal bedres, det må mer til enn som så.

Luftforurensing er ingen ny ting, det har pågått lenge, og Norge har lenge vært fæle på høye utslipp. Foreløpig er det bare de store byene på Østlandet som Oslo og Fredrikstad som sliter med farlige høye nivåer luftforurensing. Regjeringen har nylig bedt kommunene om å skjerpe inn grensene de har for utslipp av svevestøv, mens kommune derimot beskylder regjeringen for å somle med nødvendige lovforslag som kan virkelig kan bedre miljøet og kvaliteten av luften. Om noen år vil nok luften i distriktet ligge på samme nivå som det gjør i Oslo.

Det er mye man kan gjøre for å bedre miljøet, selvsagt de vanlige tingene; kjøre kollektivt og resirkulere. Det hjelper å gjøre litt istedenfor ingenting, men om man resirkulerer i 10 år føler man at man har gjort litt. Hvis man da tar seg en flytur fra Oslo til Bergen har man allerede forurenset mer enn hva all resirkuleringen har hjulpet miljøet.

Det er de rikeste landene som forurenser, men det er utviklingslandene som merker mest til klimaendringene. Er global oppvarming og utslipp bare en ventende katastrofe som etter hvert kommer til å skape flere naturkatastrofer i landet vårt? Hva kan vi egentlig gjøre?

Artikkeltags