Innenfor de fire veggene hvor jeg bor, har jeg en søster på 11 år som lever sammen med to tenåringer i sine beste aldere av 17 år, altså meg, og en eldre søster på 19. Da er det vel kanskje naturlig for hun at hun har lyst til å bli voksen litt fortere enn det som er normalt. Eller er det egentlig normalt?

Her om dagen overhørte jeg noen jenter snakke om sminke, som om det skulle være helt normalt. Disse jentene tør jeg kanskje si var nede i 10-årsalderen, uten å være helt sikker. Senere samme dag overhørte jeg gutter som kanskje var rundt samme alder som jentene, snakke om sex. Er det bare jeg som blir litt småskremt?

Jeg føler at populærkulturen vi har fått i dag har en stor innflytelse på dagens unge. Ikke bare tenåringer og unge voksne, men også barn helt nede i barnehagealder. Jeg har faktisk sett barn sitte i handlevognen med moren sin, og prøve å sveipe på en banan som om det skulle vært den dingsen til mamma som hun har morsomme spill på.

Det blir i tillegg mer og mer normalt for barn å få tilgang til telefon. De aller fleste har vel hørt; «Jammen, ALLE har det jo!», når sannheten lyder noe som: «Ei i klassen har det, og alle som ikke har det synes hu som har det er kjempekul, og jeg vil også være kul!». Virker det kjent?

Barn har lyst til å være mer voksne, det er ingen tvil om det. Jeg synes også det virket superkult å kjøre bil, smake på ølet til pappa, og av en eller annen rar grunn synes jeg det å fylle bensin var veldig fascinerende. Men etter hvert som 18-årsdagen sakte men sikkert kommer smygende innpå, har jeg mindre og mindre lyst til å vokse opp. Her om dagen fikk jeg nettopp mitt første påminnelse om at jeg snart var myndig. Det sto hvordan jeg kom til å tjene mindre enn jeg gjorde på sparing. Det var ikke særlig gøy.

Ikke stress med å vokse opp. Ja, det er gøy på noen ting, men det er ikke alltid det. Dere kan ikke forestille dere hvor mange ganger jeg har sittet i solsteika og sett tilbake til den tida jeg løp rundt treet i hagen, badet til jeg fikk svømmehud mellom tærne eller når jeg slo baseballen gjennom vinduet. Ah, det var tider det!