– Jeg vil være med å bestemme hvordan vi skal ha det i lokalsamfunnet og gjøre Eidskog til et bedre sted å bo, forteller Heitun, som er 8.-kandidat for Eidskog Arbeiderparti.

17-åringen mener det er viktig at unge er representert i lokalpolitikken for å kunne påvirke ulike saker. Heitun forteller videre at de typiske ungdomssakene som skolepolitikk, vil komme lettere gjennom ved å la unge politikere slippe til.

Et vesentlig tema for den unge Ap-kandidaten er både nasjonal og lokal skolepolitikk. Derfor ønsker han å kjempe mot den såkalte «studiespes-trenden».

– Det er altfor mange som velger studiespesialiserende som følge av at det er populært og at bestevennen valgte det. Jeg tror mer informasjon fra rådgivere vil føre til at flere velger studieretning basert på interesse og ikke popularitet, sier han.

I tillegg til klare meninger rundt skolepolitikken, mener Heitun det er viktig å holde på de gode verdiene i lokalsamfunnet før årets valg.

– Jeg ønsker at kommunen blir et mer attraktivt sted for innflyttere, og at det blir gjort tiltak for bedre infrastruktur i kommunen. I tillegg ønsker jeg at det blir flere tilbud som gjør det lettere og mer praktisk for pendlere å bruke kollektiv transport.

De seks fast om valget

– Hva er dine tre hjertesaker?

– Forbedring av rådgivningstjenesten på skolene, bedre de kollektive transportmulighetene og forbedre infrastrukturen i lokalområdet.

– Ditt politiske forbilde?

– Jørgen Kosmo

– Jonas eller Erna?

– Jonas Gahr Super Star

– Buss eller bil?

– Buss for å spare miljøet, men siden ordningene for kollektiv transport i kommunene er for dårlige er det mye lettere å velge det andre alternativet.

– Hva er ditt standpunkt til kommunesammenslåing?

– Eidskog Ap går til valg på at Eidskog skal bestå som egen kommune, men samtidig vil vi delta i en åpen og fordomsfri kommunestrukturdebatt.

– Helt ærlig, hvem tror du vinner valget?

– Helt ærlig tror jeg at Eidskog Ap vinner valget. Vi har alle aldersgrupper representert med å ha kandidater fra alderen 17–79. Disse kandidatene er fra forskjellige steder innad i og utenfor kommunen.