Må til Øvrebyen

ØNSKER SKARNES: Kongsvinger-jentene Sara Helledal (til venstre) og Thea Cathrine Morterud vil gå på Skarnes videregående skole, men fikk beskjed om å holde seg til sin egen kommune. Foto: Mattis Holt

ØNSKER SKARNES: Kongsvinger-jentene Sara Helledal (til venstre) og Thea Cathrine Morterud vil gå på Skarnes videregående skole, men fikk beskjed om å holde seg til sin egen kommune. Foto: Mattis Holt

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Selv om det gir lengre skolevei, vil Sara Helledal og Thea Cathrine Morterud til Skarnes.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Etter to år på yrkesfaglig linje, er Kongsvinger-jentene klare for et påbyggingsår. Det enkleste er å gå påbygg på Øvrebyen videregående skole, men de søkte heller til Skarnes.

– Vi har hørt at det er så mye fravær blant lærerne på Øvrebyen, at vi ikke ønsker å gå der, sier Thea Cathrine Morterud.

Mange ser ut til å mene det samme. Hele 68 stykker har søkt «påbygg» på Skarnes, mens tilsvarende linje på Øvrebyen bare har 49 søkere.

– De fleste av vennene våre tok det samme valget som oss, og det er jo også en av grunnene til at vi vil til Skarnes. Vi vil jo gå på skole med vennene våre, sier Sara Helledal.

Tidligere opp

Det vil ofte være naturlig å søke seg til en skole som er nærme hjemmet, men Helledal og Morterud lar seg ikke lokke av det.

– Mange tenker det er lettere å gå videregående på Kongsvinger, siden det er der vi bor. Vi vil likevel heller stå opp tidligere og ta buss, sier Morterud.

Endret søknaden

Etter at Helledal og Morterud sendte av gårde søknadene sine i mars, fikk de brev fra inntakskontoret om at søknadene deres hadde blitt endret.

– Vi fikk beskjed om at Skarnes lå i en annen region, og at Skarnes dermed ble byttet ut med Øvrebyen , som var andrevalget vårt, sier Helledal.

Reglene sier at eleven må til nærmeste skole som har den ønskede linjen, dersom denne står oppgitt på søknaden. Jentene har forståelse for at Skarnes-elevene prioriteres, men mener likevel det er dumt at de derfor må gå på en skole de ikke ønsker.

Gruer seg

Nå er Kongsvinger-jentene forberedt på et skoleår på Øvrebyen, og de innrømmer at de gruer seg litt. De håper at situasjonen i forhold til det høye fraværet og få lærere er bedre enn ryktene sier.

– Jeg er ikke interessert i å måtte lese meg til alt på egenhånd. Det skal jo ikke måtte være sånn, sier Helledal bekymret.

– Vi kan selvfølgelige ikke vite sikkert hvordan situasjonen er før vi har gått der selv, men etter det vi har hørt, gruer vi oss, legger Morterud til.

Oppfyller kravene

Rektor ved Øvrebyen videregående skole, Hanne Foss, mener elevene får den opplæringen de har krav på.

I et intervju med NRK forteller hun at det høye sykefraværet har gjort det vanskelig å finne tilstrekkelig med vikarer. Dermed har undervisningen for mange elever blitt opplevd som litt uforutsigbar på grunn av de forskjellige lærerne som er innom i kortere perioder.

– Vi har ikke fått noen skriftlige henvendelser der noen er misfornøyd. Vi har fått noen muntlige og de har vi tatt på alvor, sier Foss til NRK.

Artikkeltags