– Konseptet startet i London, forklarer Michael Olsson og fortsetter:

– Det var noen som satt på en lokal pub for å høre på favorittbandet sitt, men på grunn av snakking og lyder fra mobiler, var det umulig å høre noe. For å kunne nyte musikken inviterte de heller bandet hjem i stua sammen med noen kompiser. De skulle være stille, legge vekk mobiler og kun høre på musikken. Slik ble Sofar startet.

– Det hele foregår slik: Man registrerer seg på Sofarsounds.com. Etter at man har gjort dette vil det tikke inn en e-post hver gang det skjer noe i nærområdet. Er du interessert i konserten, kan du gå inn på Sofar sin hjemmeside og søke om billett. Det er i utgangspunktet ingen aldersgrense, og det selges heller ikke alkohol på konsertene. Men det er mulig for folk å ta med sin egen øl. Når man søker må man legge inn alder, slik at teamet hele tiden vet hvilke gjester som er til stede, og hvor gamle de er. Vi vil så klart alltid passe på at de mindreårige som er der ikke drikker, men samtidig er det helt kurant å være under 18, forteller Michael Olsson.

De får vite hvor og når de skal møte opp, men ikke hvem som skal spille. Prinsippet er at folk skal legge vekk mobilen, og bare lytte. Sofar har spredt seg over hele verden, så slike intimkonserter finner du også i byer som Roma, New York og Bergen, sier Olsson.

Sofar arrangerer sine hemmelige konserter på steder hvor det vanligvis ikke blir spilt musikk. Det kan likeså godt være hjemme hos folk, hvis noen har lyst til å låne bort stua si. Den siste konserten de arrangerte tok plass på kontorene til frivillighetssentralen i Kongsvinger sentrum. I utgangspunktet prøver de å skaffe lokaler i sentrum av Kongsvinger, slik at folk skal ha muligheten til å komme seg dit og hjem igjen kun ved hjelp av kollektiv transport.

Verken artistene, personene som låner bort lokalene, eller de som hjelper til på konsertene, får penger for det. Sofar operer derfor med en såkalt «betal det du vil»-løsning. Det vil si at det er ingen som tvinger deg til å betale noe som helst, men de setter alltid fram en hatt hvor du kan legge igjen litt penger. For å holde konsertene gående, er de avhengig av litt inntekt. Pengene går blant annet til nødvendig utstyr. De håper også på å kunne ha litt penger til overs, slik at artister/band som må reise langt, slipper å betale transporten selv.

– På alle konsertene er det tre ulike band som spiller. Det kan være veldig mye variert musikk, men for å kunne opptre, må man først bli godkjent av sentralorganisasjonen til Sofar. Dette er på grunn av at bandet skal være riktig i forhold til Sofar sin sjanger. Alle som opptrer, blir filmet og lagt ut på Sofar sin globale Youtube-konto. Derfor har de en viss standard, og alle artistene skal først og fremst passe for unge, forteller arrangørene fra Kongsvinger, og legger til:

– Artistene må være litt småkule på en eller annen måte, slik at det passer til unge.