Terningkast 3: Kaos i eventyrland

Artikkelen er over 5 år gammel

Snow White and the Huntsman klarer ikke leve opp til forventningene.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Pepper gir deg én utvalgt film hver eneste uke, og anmelder den på skikkelig vis – uten å avsløre for mye av filmen. Vi vil gi deg en filmanmeldelse du kan stole på. Den er ikke gjort av eksperter, den er gjort av ungdom. En ærlig anmeldelse, slik alle filmanmeldelser bør være.

Snow White and the Huntsman

Regi: Rupert Sanders
Sjanger: Action/drama/eventyr
Kinopremiere: 08.06.2012
Aldersgrense: 11 år

Snøhvit er ikke akkurat synonymt med sverd, skjold, blod, spyd og slag. For å gjøre Snøhvit-eventyret om fra et barneeventyr til en ungdomsfilm må mange grep gjøres, men det må være lov å stille spørsmålstegn ved nødvendigheten av denne filmen.

Vi befinner oss i engelsk middelalder. Rikets dronning har nettopp bøtet med livet, og kongen er i dyp sorg. Den slukker han med ett blondt vidunder av en kvinne, som selvsagt kun er ute etter kongeriket. En kniv i hjertet senere er onde Ravenna (Charlize Theron) hersker over kongeriket, og kongens datter – Snøhvit (Kristen Stewart) – blir stengt inne i et tårn. Mange år senere klarer Snøhvit å flykte fra dronningens slott. En jeger (Chris Hemsworth) blir befalt av den onde dronningen om å finne Snøhvit og ta henne tilbake, men han bestemmer seg for å la henne leve. Sammen slår de tilbake mot den onde tyrannen.

Handlingen føler det tradisjonelle eventyret, og tar noen svinger her og der. Jeg kan ikke si at jeg er noen ekspert på Snøhvit, men dvergene er med, drømmeprinsen er med (i flere formater), og selvsagt den onde dronninga. Filmskaperne har også valgt å dra inn flere elementer, og ingen av dem ødelegger for handlingen. Enkelte småting inne i handlingen må det derimot være lov å klage på, og det blir litt vel mye «barneeventyr» enkelte steder. Når plutselig en hvit hest dukker opp ut av ingenting, for å så være borte to minutter senere, lurer jeg litt på hva manusforfatterne har tenkt med. Andre ting som dukker opp, er det helt åpenbart at skal dukke opp igjen – og det var ikke veldig vanskelig å forutse hele slutten, i detaljer, lenge før slutt.

I tillegg savner jeg en god rytme i filmen. Ting kommer veldig hulter til bulter, og det er helt tydelig at filmskaperne har hatt problemer med å finne ut hvor de skal plassere ting. De prøver å få presset mest mulig inn på kortest mulig tid, og det gir en dårlig flyt og lite publikumsvennlig film. Det ender med lite utdyping, og mye mangler en god forklaring. Det meste er opp til fantasien.

Det som derimot er veldig positivt med denne Snøhvit-framstillingen, er hvordan den ondre dronninga er gjort. Charlize Theron er flink i rollen, og man får her vite hvorfor hun har blitt som hun har blitt. Det er ikke bare eventyr-fremstillingen av at «hun er ond fordi hun er ond», men de begrunner det også. Det var en av lyspunktene i en ellers dyster film.

For mens Theron gjør sin rolle godt, gjør hovedrolleinnehaver Kristen Stewart sin dårlig. Før filmen var jeg usikker på om dette var riktig rolle for Twilight-Stewart. Er hun virkelig god nok til å bære denne filmen? Etter å ha sett filmen er svaret nei. Og det er også tydelig at hun ikke har fått så mye tillitt, for det er knapt med replikkene, og når hun først skal tale til en hel folkemasse blir man overrasket over at hun klarer å få fram mer enn en setning. I tillegg blir det feil når den onde dronninga er penere enn Snøhvit. Stewart var ikke riktig skuespiller til denne rollen.

På bakgrunn av dette er det ikke en film jeg kan anbefale. Den fungerer – men ikke godt nok. En annen hovedrolleinnehaver kunne løftet filmen, men med dystre Twilight-Stewart som Snøhvit blir det bom for Snow White and the Huntsman. Terningkast tre.

Du kan se Snow White and the Huntsman på de fleste lokale kinoene i ukene fremover.

SE TRAILER UNDER:

Mirror, mirror, on the wall. Who's the fairest of them all?

Artikkeltags