Terningkast 5: Hysterisk nonsens

Artikkelen er over 5 år gammel

Du skal lete lenge etter en mer useriøs film enn «The Dictator» – men morsomt er det!

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

LØRDAGSFILMEN Pepper gir deg én utvalgt film hver eneste uke, og anmelder den på skikkelig vis – uten å avsløre for mye av filmen. Vi vil gi deg en filmanmeldelse du kan stole på. Den er ikke gjort av eksperter, den er gjort av ungdom. En ærlig anmeldelse, slik alle filmanmeldelser bør være.

The Dictator

Regi: Larry Charles
Sjanger: Komedie
Kinopremiere: 16.05.2011
Aldersgrense: 11 år

Du vet hva du har i vente da det er regissøren og skuespilleren fra «Borat» og «Bruno» som står bak spakene. Atter en gang fyller Larry Charles kinosalen med latter, med Sacha Baron Cohen som hovedfigur (selvsagt). Og så det er sagt: Jeg er glad jeg ikke var den personen som måtte spørre Megan Fox om hun kunne spille seg selv som prostituert i en ny Larry Charles-film (se bildet).

Jeg tror «The Dictator» setter en eller annen verdensrekord i latter i kinosalen. Det tok under ett sekund før latteren brøt løs i kinosalen med et bilde av Nord-Koreas tidligere statsleder, og teksten «Til minne for kjære Kim Jong-Il». Deretter bryter helvete løs, med Admiral General Aladeen (Sacha Baron Cohen) i spissen. Han er diktator for landet Wadiya – en dårlig en, sådan. Jålete, dum, og veldig glad i halshugging. Når han avslører atomvåpenplanene sine ved en glipp foran internasjonal TV (hysterisk morsomt, forresten), får han FN på nakken. Han må ta turen til USA for å rette det opp, men med en nokså uærlig rådgiver (Ben Kingsley) ved hans side er det vanskelig.

Ved hjelp av hans eks-atomvåpenekspert som han egentlig dømte til døden (Jason Mantzoukas), og en kvinnelig rettighetsforkjemper (Anna Faris) må Aladeen kjempe seg tilbake til makten – og det er ikke lett når skjegget er borte og ingen kjenner han igjen! Hysterisk. Men det gir ingen mening.

Eller så gjør det kanskje det? Det er ikke så ofte at en film priser og skryter av diktaturi, men jeg velger å tro at Larry Charles og gjengen er meget ironisk. «Menneskerettigheter, hva er det!?» er én av mange utsagn som irriterer, og et par er virkelig over streken (men ikke for mye). Likevel må det sies at det meste bare er nonsens, dog hysterisk. Dette er absolutt en av de filmene jeg har ledd mest av noen sinne, og hadde nok nådd høyt opp på en latterstige av alle verdens filmer.

Det er helt fantastisk hvordan Sacha Baron Cohen klarer å vekke latter ved hver lille detalj, og presterer fortsatt på samme nivå som i «Borat». Hysterisk morsom. Spesielt en scene oppe i et hellikopter over New York får lattermusklene i bevegelse. Aladeen og Nadal sitter i helikopteret sammen med et amerikansk par som bare forstår et par ord av hva de to sier, og du kan få et hint: «Bin Laden», «Empire State Building», «9/11», «Statue Of Liberty», «Boom boom». Hysterisk!

«The Dictator» er en av de morsomste filmene jeg har sett, og selv om handlingen mer eller mindre bare er nonsens får filmen en femmer for den gode humoren.

Du kan se The Dictator på Rådhus-Teatret og Årnes Kino i ukene fremover. Grue Kino viser filmen 3. juni, mens Flisa Kino viser den 20. mai.

SE TRAILER UNDER:

Artikkeltags