Helt på jordet

Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Pepper-journalist Mattis Holt har sine egne betraktninger om hjemstedet sitt.

DEL

Selv om tittelen tilsier det, så mener jeg ikke at Grue er dårlig. Jeg mener bare at det er helt på jordet, for det er det faktisk. 90% jorder (hvertfall etter mine feilaktige beregnelser) tilsier at vi er helt på jordet - uten at det er noe dårlig. Jeg er nemlig stolt av å være helt på jordet.

Jeg ble forskrekket over hvor få som hadde vært i Grue da jeg begynte på videregående. Jeg trodde da folk visste hvor hjemstedet mitt var, men neida. «Kirkenær?», «Grue?». Kommunenavnet var nok kjent for de fleste, men uansett, jeg var forskrekket. Det skal jo sies at jeg ikke er helt stødig på hvor alt mulig i distriktet er da, og Kongsvinger var for meg like stort som Oslo før jeg begynte på «VGS».

Sannheten er at etter et år på Sentrum videregående skole har jeg nesten vært mer på Vinger enn Kirkenær, og jeg føler meg godt hjemme på begge steder. Likevel er jeg fortsatt knyttet til Grue, og Kirkenær, og jeg gruer (hehe, grue') meg til jeg forlater dette potetriket. Selv om det finnes plasser i denne kommunen som ikke er mine favorittplasser, så kan jeg hvertfall snakke varmt om mitt Kirkenær - for øvrig ikke Kirkenes, som jeg alltid har fått spørsmål om når jeg presenterer meg andre steder. Har gått over til «like ved Kongsvinger» nå.

Jeg er absolutt stolt over å ha vokst på Kirkenær. Det er noe idyllisk ved å bo på et såpass lite sted (ja, jeg vet det finnes mindre), og alt blir så nært. Jeg minnes mange epleslangturer gjennom nabolaget, og utallige timer på fotballfeltet. Jeg minnes lange sykkelturer, og koselige strandturer til Glomma. Høydepunktet hvert år har vært St. Hans-feiringen, når det plutselig skjedde noe stort her - med boder og hele pakka.

Et fjerdedivisjonslag i fotball er kanskje ikke hva vi skryter mest av, men vi har andre ting å skryte av innen fotball. Det er alltid like artig å høre Ståle Solbakken snakke om «gamleklubben Grue» på internasjonal TV, og det er også morsomt å se Kent Bergersen hoppe og sprette ved siden av Kjetil Rekdal i Aalesund. Det er mye vi kan skryte av i Grue. Vi har Gruetorget, Gruetunet, Gruehallen og ikke minst Grue Kirke. Vi har butikken Øss Kæra, vi har UnoX, Midt i Gata og Flamingo. Vi har tre matbutikker, og vi har en flott miljøgate gjennom Kirkenær Sentrum. Man skal heller ikke glemme Sandstadbrua... jo, forresten, glem den.

Jeg har tjent godt av å vokse opp på Kirkenær, litt unna «bylivet». Hvis jeg skulle få velge igjen, hadde jeg valgt det samme. Jeg har seriøst vurdert å flytte tilbake hit når ungene ramler på, for å gi dem den samme oppveksten som jeg har hatt. En oppvekst full av jorder.

For om noen år så bærer det av sted til andre deler av verden. For min del er sjansen stor for at beina mine kommer til å stå på trøndersk jord da videregående er unnagjort, men man vet jo aldri. Alt jeg vet er at jeg skal vekk, å få litt andre opplevelser på ryggmargen - før jeg senere kan flytte tilbake til kjære Kirkenær.

Artikkeltags