Har du fulgt med på valget?

ILLUSTRASJON: Turi Marte Brandt Ånerud.

ILLUSTRASJON: Turi Marte Brandt Ånerud.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det tror ikke ukas skribent i Peptalk at du har.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Kommentar UKAS PEPTALK

Dette året har det vært flere valg rundt om i verden. Frankrike, Egypt, Sør-Korea og Hviterussland er noen av disse landene.

Alle disse får en god del mediedekning her i landet, men det aller største valget er så klart årets presidentvalg i USA. Den republikanske guvernøren i Massachusetts, Mitt Romney, er utfordreren til sittende president, Barack Obama. På meningsmålingene ligger de forholdsvis likt, og i natt faller altså avgjørelsen.

Vi hører om det hver dag, på nyhetene, radioen og i timen, men hvorfor skal vi egentlig bry oss? Kan ikke det som skjer der borte, bare forbli der borte?

Det enkle svaret på dette er nok nei. Mange av dere vil kanskje på et eller annet tidspunkt ha et utvekslingsår i USA, men om en av presidentkandidatene skulle bli valgt, kunne dette kanskje hatt noe å si for de du skulle dra til? Har du allerede vært et år i USA, har du vel et visst emosjonelt bånd til denne familien du bodde med. Det er faktisk sånn at om «feil» president for dem skulle bli valgt, kan dette gå sterkt utover familier som dette.

Mange av dere vet jeg følger med. Får med seg debatter, sjekker av og til hvem som har overtaket. Likevel føler jeg at mange gjerne kunne engasjert seg enda mer i hva som skjer, ikke bare i dette valget, men generelt i samfunnet.

De fleste ting som skjer rundt oss innenfor politikk og samfunnskunnskap kan på mange måter gi utslag i våre privatliv på en eller annen måte. Om ett år skal vi også velge ny regjering, og det er mange av aspektene ved dette valget som kan ha direkte innvirkning på våre privatliv.

Dette gjelder også i USA. Selv om vi ikke merker det selv, synes noen kanskje at det faktisk hadde vært greit om folk med samme kjønn kunne giftet seg. Det hadde kanskje vært greit å vite at kvinner i USA selv kan velge å ta abort. Og det er kanskje greit om økonomien i USA er såpass stabil at folk flest har både jobb og et sted å bo. Tallet på antall amerikanere som ikke har et hjem å bo i, er høyere enn det har vært på flere tiår, mens vi i Norge klager over tidlig snø og mobilapplikasjoner til telefoner.

Så i år burde du sette deg litt inn i det. Legg merke til hvem som faktisk vinner valget og gjør deg opp en mening om hvorvidt dette er gunstig.

Artikkeltags