Droneflyging er nok en ting de fleste forbinder med en hobby, og det var også slik det begynte for Eirik Marthinsen (17) fra Kirkenær, i fjor sommer. Eirik, som går Medier- og kommunikasjonslinja på Sentrum videregående skole på Kongsvinger, har alltid hatt en interesse for film og redigering og tenkte at en drone kunne bygge på den interessen enda mer, med litt uvanlige vinkler fra lufta.

Han fikk interessen for droneflyging etter å ha sett på filmer på YouTube og lærte seg også hvordan man manøvrerte dronen mens batteriet lå på ladning før første flytur. Etter hvert som tiden har gått, har Eirik blitt mer og mer stødig på både droneflyging, filming og redigering.

Tidlig i 2015 fikk han tilbudet om å filme Rally Finnskogen, og han filmet både depotet og kjøringen rundt travbanen fra lufta. Etter det har jobbtilbudene strømmet på, fra blant annet A-K Maskiner på Lillehammer og Torp Maskin i Våler, så nå ønsker Eirik å etablere egen bedrift, men det tar litt tid. Siden droneflyging er relativt nytt, men på vei opp, er det viktig at lovene og reglene på gitte områder må følges.

– Jeg har lyst til å etablere eget firma fordi jeg synes det er gøy å kunne tjene penger på noe sånt og for å ta på meg oppdrag med eget firmanavn, smiler Eirik, som i sommer var helt nede i Stavanger på et jobboppdrag.

– Det var kjempegøy, og jeg ble til og med tilbudt fast jobb fra og med neste høst, men vi får se, smiler han lurt.

– Hva er din største frykt?

– Miste familien min.

– Beskriv deg selv med tre ord:

– Pliktoppfyllende, snill og pålitelig.

– Hva er din favoritteiendel?

– Det er nok drona mi.

– Hva hadde du gjort om du fikk tilgang til en tidsmaskin?

– Dradd tilbake i tid for å se på dinosaurene.

– Heis eller trapp?

– Trapp, for da får jeg trim.

– Hvis du skulle vært et dyr, hva ville du vært?

– Ørn, fordi de kan fly, og er fri som fuglen.