Europas svar på NASA

TIL TOPPS: Årets vinnere av Enterprise på Øvrebyen. Fra venstre Edward Aas, Gard Teksum, Håkon Storsveen Kustås, Morten Lystad og Johan Rambøl Ruud. Foto: Helle B. Sveen og Synne E. Olsen

TIL TOPPS: Årets vinnere av Enterprise på Øvrebyen. Fra venstre Edward Aas, Gard Teksum, Håkon Storsveen Kustås, Morten Lystad og Johan Rambøl Ruud. Foto: Helle B. Sveen og Synne E. Olsen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Løste oppgave om befolkningsvekst, belønnes med tur til Tyskland.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Deltakerne ved Øvrebyen videregående skoles årlige konkurranse ”Enterprise” måtte i år utvikle en idé om hvordan man kan få til en positiv befolkningsvekst, i og rundt Kongsvinger.

Forslaget om Europas svar på NASA som løsning på oppgaven om befolkningsvekst, sender vinnerlaget til Tyskland for å konkurrere i Global Enterprise.

– For å vinne måtte vi finne på noe stort som skilte seg fra alt annet. Etter hvert kom vi på ideen om det vi liker å kalle Europas svar på NASA, nemlig ESA (European Space Agency). ESA har bruk for både høyt utdannede mennesker og industriarbeidere. Om de hadde villet etablere seg her, hadde det vært en løsning, forteller Edward Aas, en av guttene bak vinnerforslaget.

Løsningen på problemstillingen ble å skape arbeidsplasser i nærområdet, med fokus på høyere utdanning.

– For å få de nyutdannede til å flytte tilbake, så må de få tilbud om jobb i nærheten av der de bor. Vi fant også ut at for nyutdannede personer med høy utdannelse som forskere, meteorologer, ingeniører og lignende, så er det jo ikke akkurat mulighet til å velge og vrake jobber i Kongsvinger, sier Aas.

Vinnergruppen består i tillegg til Aas av Johan Ruud, Morten Lystad, Gard Teksum og Håkon Kustås.

Forbereder seg

Guttene er nå godt forberedt til konkurransen i Tyskland, selv om det kom som en overraskelse at de skulle dit.

– Jeg hadde ikke fått med meg at vinneren skulle til Tyskland, så jeg ble litt overrasket da vi fikk høre det på starten av dagen, forteller Teksum.

Forberedelsene fortsetter frem mot konkurransen, hvor guttene konsentrerer seg om det økonomiske rundt prosjektet.

– Vi skal jobbe en del med økonomi og finansiering av prosjektet. Siden ideen vår ikke trengte noen finansiering fra vår side, var ikke regnskaper og lignende noe vi trengte å bry oss om, men det kan godt hende vi vil trenge det i Tyskland og derfor må vi øve på det, sier guttene.

De gleder seg enormt til å delta, og lover å gjøre forsvare Øvrebyen på best mulig måte.

Bra opplegg

– Enterprise er noe jeg gjerne kunne vært med på en gang til. Det var morsomt selv om det er krevende å finne en god løsning på oppgaven vi er blitt tildelt. Det var et bra opplegg, til og med underholdninga i pausen var på topp, sier Johan Ruud til.

Vinnerguttene mener Enterprise er en god måte å lære nye ting på og en sjanse til å få utrette noe stort.

Førsteklassingene på den videregående skolen blir vurdert etter kreativitet, samarbeidsevner, muntlig presentasjon og faglig kompetanse innen økonomi, markedsføring og entreprenørskap. Målet med konkurransen er å utvikle et produkt.

– Det er et kjempefint arrangement, som får folk til å bruke kreativiteten og komme med ideer de aldri ville kommet på ellers. Selv om det bare er én vinner så er det mange gode ideer som kan brukes for å hjelpe kommunen og distriktet. Jeg synes virkelig at dette er noe skolen bør fortsette med i mange år framover, avslutter Håkon Kustås.

Artikkeltags