Simen Søbakk, Sander Elias Knutsen, Kristoffer Østli Runi, Martin Berg, Edvin Lyngstad Grinden, Kenneth Johnsen og Lasse Ringkilen er navnet på odalsguttene som i 2014 tok på seg å restaurere en sunket, 46 år gammel tidligere kanalbåt fra Holland.

Båten var fra 1968 blitt brukt som tur- og sightseeingbåt i Holland, senere fraktet til Sarpsborg; nærmere bestemt på Sand. Det var en av guttenes onkel, Rune Berg, som først tok den i bruk på Storsjøen, men da den i 2012 sank, fikk guttene et prosjekt å bryne seg på. Med sine 43 fot er den per dags dato den største båten som ferdes på sjøen.

Lasse Ringkilen er en av guttene som har vært med på å pusse opp båten. Det har vært et stort prosjekt, ettersom den mellom 2012 og 2014 lå på bunnen av Storsjøen.

Naturlig samlingspunkt

– Båten er et naturlig samlingspunkt for mange sjøglade ungdommer i bygda, og er som regel alltid å se på Storsjøen om været tilsier det, forteller Ringkilen.

– Vi er også glad i vannaktiviteter, og man kan ofte se en av gutta henge bak en båt på vannski eller annet sprell.

På Facebook har Storsjøbåten også sin egen fanside, hvor gutta legger ut bilder og videoer av sommeraktivitetene.

– Det ble jobbet på båten hver gang vi hadde tid etter skole og jobb – og i helgene. Vi begynte tidlig vår i 2015 da det fortsatt var snø i lufta og kalde kvelder, sier Ringkilen.

Det er lagt mye jobb i å fikse og ordne på båten. Ferdigstilt har den eget soverom og en innvendig stue. Utenpå har den en romslig uteplass bak, stort dekk foran og en «flybridge» med langbord og grill. Om sommeren flyter den over Storsjøen som en stolt toetasjes lystbåt.

– Guttegjengen samlet seg fort for å sette i gang arbeidet med oppussing. Vi fikk tettet hullene og pusset opp hele båten. Den sto klar på vannet i juni 2015, etter at utallige timer med arbeid var lagt ned.

Glede av å invitere

Om sommeren er den et samlingssted for lokale ungdom, og guttene sier selv at de har stor glede av å kunne invitere venner til glede og moro på båten. De forteller også om hvilke tiltak de har for å sikre at alle er sikre på ferden:

– Vi er opptatt av sikkerhet og har mange vester og er faddere for Vesta, med sikkerhetsringer om bord. Båten er trygg og vedlikeholdes stadig for å unngå et nytt havari.

Guttene er alle unge og flere har planer om å studere andre steder enn i Odalen når de har muligheten. Framtidsutsiktene til vennegjengen og båten er uansett ganske klare: de ønsker å nyte livet på Storsjøen i mange år fremover.

– Båten har vi tenkt til å beholde så lenge vi har mulighet og tid til å holde den ved like og bruke den, for det er ikke å komme bort ifra at det er en god del jobb. Alt arbeid er uansett verdt det når vi får oppleve helger med båten! Med tidenes innledning på sommeren gleder vi oss til fortsettelsen, forteller Ringkilen.