Gå til sidens hovedinnhold

Visste du at de fra Innlandet er mer gjerrig enn sunnmøringene?

Artikkelen er over 4 år gammel

Ny undersøkelse slår ihjel myter.

Hvis noen betaler noe for deg, hvor går grensen for når du må betale tilbake?

Du er ute sammen med venner, og noen spanderer/legger ut for deg. Det kan være en brus, en øl, en kinobillett, en middag.

Hvor går grensen for når du faktisk betaler noen tilbake?

Eller snu det på hodet: Når forventer du å få penger tilbake etter å ha betalt et-eller-annet for noen du kjenner?

Du forventer kanskje ikke å få tilbake ensifrede småbeløp – men det er neppe greit å stikke av fra en middagsregning?

Her går grensen

I en ny undersøkelse fra Respons Analyse gjennomført for Vipps, har en spurt om hvor den nedre grensen går for når det er akseptabelt å tilbakebetale. Eller snudd på hodet: Når det er greit å la være.

Og den magiske grensen går ved 26 kroner.

Ikke overraskende er det slik at de unge forventer å få igjen mindre beløp enn de eldre. Mens pensjonistene synes grensen går ved 41 kroner, mener personer under 24 år at grensen går ved 13 kroner.

Overrasket

Side 3 gjorde en uformell undersøkelse i redaksjonen om hva man forventet å få tilbake, og de fleste var enige om at det kommer an på sammenhengen og personene – men at «jeg forventer ikke å få tilbake for én øl».

Den samme overraskelsen kom Vipps nestsjef Elisabeth Haug fram til.

– Det som kanskje er mest overraskende er hvor lave summer folk forventer å få tilbake med Vipps. Det tror jeg har å gjøre med at det har blitt så enkelt å overføre penger. Jeg tror for eksempel ikke det hadde vært naturlig å be venner betale tilbake rundt 30 kroner hvis man måtte gå inn i nettbanken, finne kontonummer og overføre pengene der, sier hun til Side 3.

– At det er unge og de som har dårligst økonomi som forventer å få tilbakebetalt de laveste summene, og at det er de som er rikest og eldst som er rausest, er kanskje som forventet. Men undersøkelsen slår også i hjel en del myter. Vestlendinger og «møringer» kommer for eksempel ut som ganske rause.

Vestlendingene forventer nemlig å få tilbake 33 kroner, mens de fra Innlandet setter grensen på 17 kroner.

 

Kommentarer til denne saken