Gå til sidens hovedinnhold

Sp-lederen aksjonerer for pendlerne

Artikkelen er over 5 år gammel

KONGSVINGER: Trygve Slagsvold Vedum er med på laget når Senterpartiet torsdag morgen aksjonerer i protest mot kutt i pendlerfradraget.

Senterpartiet mener pendlerne er budsjetttapere.

– I tre år på rad har Høyre- og Frp-regjeringen kuttet i pendlerfradraget. Denne uken aksjonerer Senterpartiet flere steder i landet for å markere at vi ønsker en bedre ordning for landets pendlere, skriver Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet, i et leserbrev.

– Da regjeringen tiltrådte i 2013 var bunnfradraget i pendlerordningen på 13.950 kroner, fortsetter han.

– Regjeringen har i de tre etterfølgende statsbudsjettene hevet bunnfradraget. I år foreslår regjeringen å heve det ytterligere, til 22.000 kroner.

– 125.000 færre får fradrag

Han påpeker at dette betyr at mange vil falle ut av ordningen, og viser til at den er skapt for å gjøre pendling mindre økonomisk belastende for de som har lang reisevei mellom arbeid og hjem.

– Dette vil gi en gjennomsnittlig skatteøkning for pendlere på 1350 kroner og 125.000 færre vil få fradraget enn i fjor, skriver Sp-lederen.

Nå går han altså selv på barrikadene for pendlerne i glåmdalsdistriktet.

Torsdag morgen vil Trygve Slagsvold Vedum sammen med lokale Senterparti-lag aksjonere på Kongsvinger stasjon.

 

– Norge trenger pendlerne. Arbeidsplasser er i stor grad konsentrert rundt store og mellomstore byer mens befolkningen bor langt mer spredt, minner Sp-lederen om, som synes det er feil å straffe økonomisk dem som pendler.

– Lokale pendlere taper

Slagsvold Vedum skriver at Senterpartiet foreslår i sitt alternative statsbudsjett å senke bunnfradraget i pendlerordningen til 15.000 kroner slik at flere kommer inn i ordningen.

I tillegg foreslår Senterpartiet å innføre én kilometersats på 1,60 kroner per kilometer i stedet for 1,50 kroner per kilometer for de første 50.000 kilometerne og 0,70 kroner for de neste 25 000 kilometerne slik ordningen er i dag.

– Kongsvinger og området rundt har mange pendlere. For en pendler fra Kongsvinger til Oslo vil regjeringens forslag gi et skattefritak på 10.629 kroner, mens Senterpartiets forslag vil gi et skattefritak på 13 992 kroner.

– Senterpartiet ønsker ikke å straffe folk økonomisk for at de har lang reisevei til jobb fordi vi vil at flere skal kunne velge både hvor de vil jobbe og hvor de vil bo, argumenterer Trygve Slagsvold Vedum.

Kommentarer til denne saken