Rådet om ikke å klikke på lenker i SMS-er, gjelder i høyeste grad fortsatt – i hvert fall hvis du får en SMS som denne:

Med den korte betalingsfristen, er det lett å bli stresset.

Føler du hastverk – vær obs!

Ikke la deg lure. Rådet er å gå via den ordinære nettsiden til de instansene SMS-ene ser ut for å komme fra.

Kredinor og andre brukes i svindelforsøk og ofte spiller de kriminelle på at du skal føle hastverk og, for eksempel, bli redd for inkasso.

Kredinor har en egen side på nett med råd.

Det viktigste er ikke å la seg lure, men skulle man ved å klikke på en link i en svindel-SMS, ha oppgitt noen som helst informasjon, for eksempel fødselsnummer, bank- eller kredittkortnummer, er rådet å ta kontakt med banken for å få sikret tilganger og sperret kort, fordi det er en risiko for at noen kan misbruke informasjonen.

– Feriebølge er vanlig

– Telenor blokkerte en URL i en tilsvarende ondsinnet SMS fredag, men de nettkriminelle oppretter nye lenker fortløpende. Jeg vil tro det er en ny bølge nå. Det tiltar ofte i ferietiden når folk er i feriemodus og på reise og ikke har forsvarsmuren like høyt oppe, forteller sikkerhetsrådgiver Torbjørn Busch til Glåmdalen.

Avsendernummeret kommer opp som potensiell svindel. Man vet ikke om noen faktisk har dette nummeret. Ringer man det, er det blokkert.

Hvis man trykker på lenken kommer man til det som ligner en betaling på nett.

Intensjonen er at man frivillig skal gi fra seg sensitive opplysninger som kan brukes til kriminelle handlinger eller selges videre.

Her er eksempler på hva man kommer til hvis man klikker på lenken i SMS.