Det er et lite stykke fra Tronbøl til Nordby holdeplass på Jessheim, hvor det mandag ble observert og filmet en grå papegøye. Med de karakteristiske røde fjærene tyder mye på at papegøyen som er fanget på film, er en grå jako.

Det var Ann-Kristin Sandaa som la ut video av papegøyen på Facebook. Hun har gitt Glåmdalen tillatelse til å dele denne, og forteller at det var sønnen Jonathan som oppdaget papegøyen.

– Han hørte først en litt merkelig lyd, beskriver han, og oppdaget at lyden kom fra en papegøye. Han sendte Snap til resten av familien. Vi har selv en papegøye, og har mistet en fugl for mange år siden, sier hun medfølende.

Mandag ble en grå papegøye observert på Jessheim. Kan det være Fattoush som er savnet fra hjemmet på Tronbøl? Video: Ann-Kristin Sandaa

Tre uker uten Fattoush

Hjemme på Tronbøl sitter Ahrar Yassein fortsatt med et ørlite håp om at papegøyen hennes vender hjem:

Tre uker er gått siden Fattoush, en grå jako, forsvant mens matmor var ute en tur med søpla. Vipps så var hun vekk, ut av matmors trygge favn og opp på naboens tak. Deretter videre i et tre.

Siden har ikke Ahrar og familien sett noe mer til henne.

Ahrar tror at papegøyen kan ha hoppet videre fra tre til tre, og kommet seg et langt stykke hjemmefra. I det ville holder gråpapegøyen seg stort sett til trær.

Da hun fikk høre om papegøyen som var observert på Jessheim, dro Ahrar og sønnen rett dit. Håpefulle om at det kunne være deres Fattoush.

Men framme ved Nordby holdeplass, var det ingen papegøye i sikte.

– Hvis noen har fått fanget henne og tatt henne inn i hus, håper jeg at de oppsøker meg så vi kan få Fattoush hjem, sier Ahrar.

Saken fortsetter under kartet

Et helt spesielt kjennetegn

Hvorvidt det er Ahrar og familiens papegøye, eller ikke, vil ikke være vanskelig å finne ut av.

– Hun er lett å kjenne igjen, for hun snakker arabisk. Jeg har lært begge det.

Se video under av Fattoush som snakker arabisk. På arabisk blir «Habibi» brukt for «kjære», «elskede» eller «venn»

Papegøyen Fattoush er savnet fra hjemmet sitt på Tronsbøl. Video: Ahar Tassin

Og savnet er ikke bare stort blant Ahrar og barna. At den gjenværende papegøyen i hus, Zuzu, savner sin kjære er det ingen tvil om. Grå jako er følsomme fugler, de lever gjerne i monogame parforhold livet ut.

– Jeg har grått så mye, dette er som barnet mitt! Og Zuzu savner også Fattoush. Vi fikk henne da hun var to måneder gammel, og har hatt henne i fem år. Zuzu har vi hatt i fire, forteller Ahrar.

– Vi merker det veldig på han i oppførselen: Zuzu står nærmest og titter ut av vinduet, også sier han «Fattoush» - akkurat som vi andre i familien.

Saken fortsetter under bildet

Ahrar forteller at hun har fått god hjelp fra en nabo i letingen etter papegøyen Fattoush.

Det er lagt ut etterlysning i sosiale medier på Facebook-gruppa «Hjelp i Sør-Odal». Ahrar forteller at hun nå vil ta nye grep i søket, og ønsker å melde papegøyen savnet og ta kontakt med politiet.

Hun ber om at alle som kan ha tips i saken tar kontakt med henne.

Fakta om grå jako

Grå jako er en middelsstor afrikansk papegøyeart i parakittfamilien. I Norge går den også under navn som grå jakopapegøye, grå afrikansk jakopapegøye og gråpapegøye

Arten er kjent for å være smart og har lett for å lære seg å snakke. Det er den beste imitatoren blant papegøyer, og er kjent for å kunne lære over 500 ord. Av den grunn er den blitt et svært populært kjæledyr.

Den er utbredt i Sentral- og Vest-Afrika der den lever i store flokker. Den er ikke fargerik som mange andre papegøyer, men med røde halefjær.

Grå jako har en levealder på 40 til 60 år.

Fakta i denne saken er hentet fra Store norske leksikon, Dyrebar.no