Gavekort kan være en smart julegave når du er usikker på en blusestørrelse, hvilken dato som passer for konsert, eller til hvilken hudtype kremen skal passe. Det gjelder bare å huske å bruke det. Økonomer har nemlig anslått at nordmenn har gavekort verdt 2, 5 milliarder kroner liggende, opplyser Helga Skofteland i Forbrukerrådet.

– Derfor vil vi at folk nå skal finne fram alt de har liggende av ubrukte gavekort. Ta med tilgodelappene i samme slengen. Det kan vise seg å utgjøre en betydelig julebonus, sier Skofteland.

Hun foreslår å gjøre det til en hyggelig begivenhet.

– Dra sammen med familien eller venner. Kanskje dere i samme slengen får brukt et gavekort på en restaurant.

Men før du går glad og fornøyd inn i butikken, bør du sjekke utløpsdatoen. Står det ikke noe, er det gyldig i tre år etter at det ble kjøpt. Vær oppmerksom på at noen gavekort koster penger. Du må for eksempel betale 550 kroner for et gavekort verdt 500 kroner. Det er hva Forbrukerrådet kaller en dårlig deal.

Det er selvsagt leit at gavekort blir liggende ubrukt, men det er ikke noe morsommere med ting vi har fått i julegave og som heller aldri blir brukt. Pengene er ikke bedre anvendt på en genser du ikke liker eller bok du aldri kommer til å lese. Helga Skofteland råder deg derfor til ikke å bruke julegaven til å få folk inn på et nytt spor i livet.

– Sofagrisen kunne sikkert trengt treningstøy, og sinnataggen kunne nok hatt nytte av et yogakurs. Det spørs likevel om det blir tatt godt imot som julegave, framholder Skofteland. (ANB)