– Alle kjenner menn som er blitt utsatt for overgrep

STOLT: Jarle Holseter i organisasjonen Utsattmann er stolt av Arild Hovden.

STOLT: Jarle Holseter i organisasjonen Utsattmann er stolt av Arild Hovden. Foto:

– Jeg vet selv hvor mye det koster å stå fram, og er stolt av Arild, sier Jarle Holseter i Utsattmann.

DEL

Holseter, som har familie i Kongsvinger, er daglig leder i den frivillige organisasjonen som ble dannet i 2014.

Nå bor han på Flekkerøya ved Kristiansand. Den daglige lederen ble selv utsatt for seksuelle overgrep i barndommen, det skjedde i Aurskog-Høland der han vokste opp.

– Alle kjenner menn som er blitt misbrukt, men det blir ikke snakket så mye om. Kvinner er flinkere til å prate med andre.

– Vi er livredde for å bli et offer, skal være tøffe og tyr i stedet lett til alkohol og rus. Det løser ingen ting, understreker Holseter.

Den daglige lederen i Utsattmann sier at mørketallene dermed er store.

– Forskning fra USA viser at det er like mange gutter som jenter som blir utsatt for overgrep. Vi har dessverre grunn til å tro at det samme gjelder i Norge, vi har fått henvendelser både fra Kongsvinger-distriktet og fra nordmenn bosatt i Charlottenberg, forteller Holseter.

Han er opptatt av åpenhet og at de som er blitt misbrukt tar kontakt med Utsattmann eller ett av mange støttesentre, som er gratis og som han varmt anbefaler, for å få hjelp. Å gå til fastlegen i en liten kommune er det ikke alle som ønsker.

– Ikke gå og bær på det alene, men kontakt hjelpeapparatet. Du er ikke den eneste som har opplevd overgrep, og jeg vil anbefale alle å ta kampen for å få det bedre, sier Holseter.

Han er stolt over at Arild Hovden nå deler sin historie med Glåmdalen. I august kommer Utsattmann, som skal være den eneste organisasjonen av sitt slag i Europa, til Sand.

– Vi gleder oss til å bli synlige i Kongsvinger-regionen, og kommer nok på våre motorsykler, forteller Jarle Holseter.

Her kan du få hjelp

  • Utsattmann, menn utsatt for seksuelle overgrep i oppveksten: http://utsattmann.no/
  • Fellesskap mot seksuelle overgrep: https://fmso.no/
  • Senter for seksuelt misbrukte menn (det eneste støttesenteret kun for menn, og som ligger i Oslo): https://www.ssmm.no/
  • Hjelpetelefon for seksuelt misbrukte og dere pårørende: 800 57 00 (gratis fra fasttelefon og Telenor mobil).

Artikkeltags