– Her er det mange hensyn å ta. Rådmannen foreslår å utbedre og bygge ut Solungen barnehage for 8,5 millioner kroner og samle alle ungene der. Før jeg tar et endelig valg, vil jeg gjerne se alle utredningene om hva som lønner seg. Er det rimeligst for kommunen å flytte alle til Namnå, så må vi det. Der kan de ta imot alle ungene med små utbedringer. De har de beste utearealene også, sier ordfører Wenche Huser Sund. Hun innser at det står så dårlig til med Grue kommune, at å ta opp 8,5 millioner i lån for barnehagebygging, ikke lar seg forsvare.

En må legges ned

– Men vi må samle ungene på ett sted, Da får vi ett bygg og en styrer og vi får muligheten til å modernisere. Samtidig må vi også ta hensyn til folks ønsker og behov. Jeg ser at det blir vanskelig for dem på vestsiden eller Grinder og som kanskje arbeider i Kongsvinger. Samtidig kan vi se på Tjura barnehage som sentrumsbarnehagen, sier Huser Sund, og ser at kommunen bli kneblet ettersom den har så lite penger. Samtidig er det ikke sikkert at den langsiktige strategien står i samsvar med den økonomiske strategien.

– Vi må uansett ta realiteten innover oss. Koster det ikke for mye å legge barnehagen til Gromungen på Namnå, så bør vi nok gjøre det. En av dem må legges ned. Samtidig er det viktig å beholde barnehagetilbudet på Finnskogen, så den vil vi frede nå så lenge antall unger øker der. Og det tyder på at det kan bli enda flere unger på Finnskogen etter hvert, sier Huser Sund.

Budsjettet til Grue skal behandles mandag førstkommende, og da vil hun ha sett mer på de økonomiske alternativene.

Samle enda mer

– Vi må samler mer. Slik vi allerede har gjort med skolen. Nå er det barnehagene sin tur til å bli samlet, og kanskje må vi se på enda mer samlokalisering framover. Dette kommer til å bli en frisk debatt, men jeg synes de politiske partiene er innstilt på å gjøre en god innsats og bidra til å gjøre Grue enda bedre. Jeg synes vi har et godt samarbeidsklima, sier Huser Sund før budsjettmøtet.

– Saken har i alle fall engasjert på sosiale medier etter at partikollega Anita Madshus ba om innspill der. Men det kommer selvsagt an på hvor man bor også når man kommer med ønsker om hvor barnehagen skal være. Vi må finne den beste løsningen for ungene i Grue, sier Huser Sund.

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis.