Dette bør du få betalt for sommerjobben

SOMMERJOBB: Du har mange rettigheter når du tar en sommerjobb. YS har laget en tabell som gir deg en oversikt.

SOMMERJOBB: Du har mange rettigheter når du tar en sommerjobb. YS har laget en tabell som gir deg en oversikt. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det finnes ingen lovfestet minimumslønn i Norge og det viser seg å være store forskjeller for hva du kan forvente å få betalt for sommerjobben.

DEL

YS har laget en tabell som gir en oversikt over hva du bør forvente å tjene på ulike arbeidsplasser i sommer. De oppfordrer ungdom til ikke å være kresen på sommerjobber, da all arbeidserfaring er viktig.

– Vi ser at nedbemanningen i flere bransjer kan ha ringvirkninger i form av færre utlyste stillinger for ungdom denne sommeren. Allikevel er det fortsatt mulig å få seg en sommerjobb. Mange av jobbene blir ikke meldt ledige, så ta kontakt med familie, venner eller arbeidsgiver, oppfordrer YS i en pressemelding.

De oppfordrer deg til ikke å være kresen i valg av jobb, men fortsatt er det viktig at du passer på dine rettigheter.

– Lønn, arbeidskontrakt, overtidsarbeid, oppsigelsestid , skatt og feriepenger og en attest er forhold som bør være i orden når du er i jobb, skriver YS og gir en oversikt over punkter du bør være oppmerksom på.

  • Lønna til en som er over 18 bør være minimum 125 kroner. Er du under 18 kan det være at lønna er 10 - 30 prosent lavere.
  • Husk at du skal ha arbeidskontrakt. Noen tror at de ikke trenger å inngå arbeidsavtale for kortere arbeidsforhold, men det skal man ha.
  • Som sommervikar har du rett til overtidsbetaling om du jobbe mer enn 40 timer en uke eller 9 timer en dag.
  • Oppsigelsestiden er en måned, men i et sommervikariat er det naturlig at sluttidspunktet er fastsatt.
  • Ikke fall for fristelsen å arbeide svart. Du mister alle rettigheter. Lever skattekort til arbeidsgiver, og du har krav på kvittering for lønnen. Undersøk også om du tjener opp feriepenger. Disse skal du ha når arbeidsforholdet avsluttes.
  • Gjør du en god jobb er det vanlig at arbeidsgiver skriver en utfyllende attest som kan komme deg til gode senere.

Se faktaboks for oversikt over gjengs timesatser.

ArtikkeltagsLes mer om: økonomi og næringsliv

Artikkeltags