Barnas dag ved Odalstunet søndag ble en gedigen suksess. Helt fra grinda gikk opp sto det lange køer med ivrige barn og voksne som ville reise tilbake i tid for noen timer.

– Det kokte virkelig på tunet. Vi hadde rundt 900 besøkende, i hvert fall, i tillegg til rundt 50 frivillige, forteller Knut Ola Storbråten, konservator ved Odalstunet.

Populært med hest

Gradestokken krøp godt over tjuetallet denne dagen, og sol fra skyfri himmel bidro til en flott ramme rundt arrangementet.

På tunet kunne barna kose seg med hopping i høyet, spikking, snekring av fuglekasser, toving og produksjon av hoppetau på gamlemåten. Det fantes også dyr på tunet, og de to islandshestene fra Finnholt-firmaet Hestur fikk utallige runder i skogen med glade barn på ryggen.

Hest og kjerre var like populært, og et kvarter før stengetid var det fortsatt køer inne på tunet.

Vaffel-kø

God mat hører med når Odalstunet holder åpent, og vafler, rømmegraut og spekemat gikk unna i svært høyt tempo.

– Det er mange år siden vi opplevde tilsvarende besøkstall på Barnas dag. Det ble kø både i billettluka og i vaffelsalget, men vi håper likevel folk fikk en fin opplevelse, sier Storbråten.

Under Barnas dag var det siste sjanse til å få med seg Odal Sparebanks utstilling i Gjersøyen-bygget. Mange unger stakk oppom veslesalen for å spise twist og kikke på utstyr brukt av banken gjennom 140 år.

Nede ved husmannsplassen Vestaberg sto Odal fotoklubb klare til å forevige barn i klær fra gamledager, og mange vil nok motta julekort med nettopp dette motivet på.

– Nytt av året var at den nyrestaurerte smia var åpen, og det vanket mye minecraftinteresserte unger av begge kjønn i den mørke smia, legger Storbråten til.