Vil stanse gebyrvedtak

REAGERER: Knut Hageberg (Frp) vil at Fylkesmannen skal gripe inn slik at flere nordodølinger får tilbakebetalt fakturagebyret fra kommunen.

REAGERER: Knut Hageberg (Frp) vil at Fylkesmannen skal gripe inn slik at flere nordodølinger får tilbakebetalt fakturagebyret fra kommunen. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

– Loven skal være lik for alle. Flertallet i kommunestyret i Nord-Odal kan ikke trosse Fylkesmannens anbefalinger, mener Knut Hageberg (Frp).

DEL

Kongsvinger, Grue og Åsnes har alle gjort det. I Nord-Odal følger man derimot ikke anbefalingen om full tilbakebetaling av fakturagebyret.

Nå har Knut Hageberg i Frp sendt et brev der han ber Fylkesmannen i Hedmark om å gripe inn og oppheve vedtaket fra kommunestyret 25. mai. Flertallet bestemte da at tilbakebetaling av det omstridte fakturagebyret kun skal gjelde for eiendomsskatten, og ikke lenger tilbake enn 2008.

Vedtaket er i strid med anbefalingene fra Fylkesmannen. Kommunene er rådet til å betale tilbake alle uhjemlede fakturagebyr som er innkrevd etter 2005.

Lønnsomt vedtak

Uavhengig av om det løper en foreldelsesfrist på tre år. Både Kongsvinger, Grue og Åsnes har fulgt anbefalingen og tilbakebetaler på alle områder fra dag én.

I Nord-Odal ble fakturagebyret på 40 kroner innført i forbindelse med budsjettvedtaket for 2005, samtidig med Grue, Åsnes og Kongsvinger. Når innbyggerne nå bare delvis får pengene sine tilbake, sparer kommunen store beløp.

I stedet for over 2,3 millioner kroner på alle fakturaer fra perioden 2005 til 2010, betales det kun tilbake 669.200 kroner som gjelder eiendomsskatt for 2008–2010.

Kommunestyrerepresentant Knut Hageberg, som ikke fikk flertall for sitt eget forslag om full tilbakebetaling, reagerer sterkt på vedtaket.

Ulike tolkninger

– Jeg forventer at Fylkesmannen tar affære slik at loven er lik i alle kommuner, skriver Hageberg i sitt brev.

– At Kongsvinger og Åsnes følger anbefalingen og viser respekt for sine innbyggere, er prisverdig. Dette er noe Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet i Nord-Odal burde ha tatt lærdom av.

I saksutredningen til kommunestyret viser administrasjonen i Nord-Odal kommune blant annet til at KS er uenig med Fylkesmannen. Konklusjonen er at man kan kreve fakturagebyr om tjenesten ytes etter selvkost.

– Det synes klart at fakturagebyr som er knyttet til eiendomsskatten må betales tilbake. Fakturagebyr som er knyttet til andre tjenester kan kommunen kreve, heter det i saksopplysningene.

Nord-Odal kommune vurderer derimot krav eldre enn 2008 for foreldet, og viser til den alminnelige foreldelsesfristen på tre år.

Uansett blir det nå slutt på alle fakturagebyrer fra 1. januar. Forslaget fra Lasse Juliussen og Arbeiderpartiet ble enstemmig vedtatt.

Artikkeltags