Bård EnghBård Engh" /> Bård EnghBård Engh" /> Gå til sidens hovedinnhold

Vil knuse «systemets rotter»

Artikkelen er over 13 år gammel

Annette Olsen bruker internett til å spre hets om navngitte personer tilknyttet barnevernet. Det akter hun å fortsette med.

– Hvis noen vil anmelde meg, så følger jeg saken helt til Høyesterett. Jeg gir meg ikke før regjeringen sier den vil legge ned barnevernet, sier Olsen.

På nettet oppdaterer hun stadig en liste over konkrete personer hun advarer mot, dette gjelder barnevernsansatte, fosterforeldre, helseansatte, advokater, leger og privatpersoner, i stor grad folk hun selv har vært i konflikt med gjennom sin egen mangeårige kamp med barnevernet. For tiden handler den mest om omsorgen for hennes to yngste av i alt åtte barn. Tre av barna hennes bor i fosterhjem, to er myndige, en bor hos henne og to hos sine fedre.

– Stikker kniven i ryggen

Fra sitt hjem på Magnor skriver hun jevnlige blogger mot barnevernet. «Systemets rotter», som hun skriver i en av bloggene. En blogg er en oppdatert internettside hvor én eller flere forfattere ytrer synspunkter. Mye går via et nettsted som drives av Arild Holta i Mosjøen. Han ble i februar i år bøtelagt for å ha spredt sjikanøse plakater med bilder og grove karakteristikker av barnevernsansatte.

Derimot ble hans internettvirksomhet med egne svartelister – og årets idiot-kåring – ikke gjenstand for straffeforfølging fordi påtalemyndigheten mente den lå innenfor ytringsfrihetens rammer. Olsen skriver også innlegg via nettsidene til partiet Demokratene, der hun sitter i fylkesstyret, som organisatorisk nestleder.

«Hun er farlig fordi hun smisker seg inn på deg for så å stikke kniven i ryggen på deg», skriver Olsen om en navngitt lokal barnevernsansatt. Folk karakteriseres gjennomgående som «løgnaktige», leger beskyldes for å skrive falske erklæringer, fylkesnemndsmedlemmer henges ut bare fordi de sitter i fylkesnemnda. Hun opererer også med et register av navngitte privatpersoner hun mener er angivere, og som hun hevder sender falske bekymringsmeldinger til barnevernet.

Mange av dem Olsen setter på svarteliste er fra Eidskog og Kongsvinger på grunn av hennes egne erfaringer. Andre settes opp på bakgrunn av andres historier.

– De har fortjent det

– Ser du ikke de betenkelige sidene ved dette?

– Nei, det gjør jeg ikke. Et av kriteriene for å havne på lista mi, er at jeg har lest grundig gjennom saksdokumentene og på den måten sett hva de har gjort. Det er ikke hvem som helst som havner på lista mi. Det er folk som virkelig har fortjent det, som bryter norsk lov, grunnloven og menneskerettighetene. Jeg vil ha stoppet barnevernet. De driver hvit menneskehandel, sier Olsen, som mener hun driver et samfunnsnyttig og viktig arbeid.

– Har du fått mange reaksjoner på dette?

– Nei, ingen. Du er den første.

I tillegg til sin egen hatliste, sender Annette Olsen listeforslag og blogger til den landsomfattende gruppen som kaller seg «Familiens selvstendige rett», som hun er en av kontaktpersonene for. Denne gruppa ledes av Mona Lygre fra Bergen, som på sin hjemmeside proklamerer at hun «elsker å hate barnevernet».

– Setter du deg ikke selv til overdommer over andre mennesker ved å karakterisere dem som du gjør?

– Så lenge rettssystemet ikke fungerer i barnevernssaker, må andre trå til. Jeg er bare ute etter barnas og familienes beste.