Vil ha pol i alle kommuner

SVs Heikki Holmås vil kjempe politisk for at det blir polbutikk i alle landets kommuner. (Foto: Kjell Werner, ANB)

SVs Heikki Holmås vil kjempe politisk for at det blir polbutikk i alle landets kommuner. (Foto: Kjell Werner, ANB) Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Verken Nord-Odal, Eidskog, Våler eller Grue har pol. Nå vil SVs Heikki Holmås ha polbutikker i alle landets kommuner.

DEL

– Et slikt tilbud vil koste oss 50 øre ekstra for hver vinflaske. Det er prisen verdt, sier stortingsrepresentant Heikki Holmås til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I dag er det 108 av landets 430 kommuner som mangler polutsalg. Heikki Holmås viser til en utredning som Vinmonopolet har gjort. Her går det fram at det vil koste rundt 25 millioner kroner å tilby vin og brennevin i 80 nye kommuner.

273 butikker

Vinmonopolet har nå 273 butikker rundt omkring i landet. 87 prosent av innbyggerne her i landet bor i en kommune med pol eller har mindre enn 30 kilometers reiseavstand til et polutsalg. Det hører med til historien at Vinmonopolet har etablert elleve butikker i året siden årtusenskiftet.

Heikki Holmås mener det finnes flere gode argumenter for å opprette polbutikker i alle landets kommuner.

– Det dreier seg i første rekke om avstander. I Gamvik må innbyggerne kjøre 24 mil til nærmeste pol. Det ville ha blitt opprør dersom Oslo-folk måtte kjøre til Geilo for å handle polvarer. På min trikketur fra leiligheten til Stortinget passerer jeg tre pol i Oslo, sier stortingsrepresentanten som kjemper om å bli ny leder i SV etter Kristin Halvorsen på det ekstraordinære landsmøtet i mars.

Monopolet

– Fellesskapet har bestemt at vi må gå til Vinmonopolet for å få kjøpe vin og brennevin. Da er det logisk å gi et slikt tilbud i alle landets kommuner. På den måten kan vi slå enda bedre ring om monopolordningen, sier Holmås.

Han forstår det slik at Vinmonopolet i utgangspunktet må legge til grunn at alle polbutikkene må lønne seg enkeltvis.

– Men det er god distriktspolitikk å tilby polvarer i alle kommunene. Folk flest vil være villig til å betale den prisen. Et pol i hver kommune vil virke positivt som magnet for mange tettsteder som i dag sliter med fraflytting og svakt kundegrunnlag i lokale butikker og sentra. Det vil selvsagt ikke kunne bli like store polbutikker over hele landet, men et visst tilbud bør man ha i alle kommuner, sier Heikki Holmås.

Gode erfaringer

Vinmonopolet har trukket positive konklusjoner fra prøveordningen med såkalte filialbutikker som ble gjennomført i 2007. Hensikten var å etablere små butikker tilpasset steder med lavere befolkningsgrunnlag enn det Vinmonopolet normalt baserer seg på for slik etablering.

– Jeg er glad for at både kundeundersøkelsen, medarbeiderundersøkelsen og erfaringer fra praktisk butikkdrift gir et godt grunnlag å bygge videre på, sa administrerende direktør i Vinmonopolet, Kai G. Henriksen, i oktober 2009. (ANB)

Artikkeltags