– Vil aldri se ham igjen

Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

– Jeg må leve med skammen resten av livet, forteller terrortiltalte Anders Behring Breiviks far som nylig flyttet fra boligen i Sør-Odal.

DEL

Det sier faren til den 32-årige massemorderen Anders Behring Breivik til den svenske avisen Expressen, som har besøkt ham og kona i en liten landsby i Sør-Frankrike.

Dit flyttet den 76-årige karrierediplomaten Jens David Breivik for bare et par måneder siden for at han kunne nyte sin pensjonisttilværelse og kona videreutvikle seg yrkesmessig.

Fortsatt eier de boligen nær Skarnes, der han har bodd i en årrekke.

Ikke til å forstå

– Dette er ikke til å forstå. Jeg har spilt mange lokale bridgeturneringer med Jens som makker, og har bare godt å si om ham. Han er en grei og koselig kar, og må nå være i en forferdelig situasjon, sier Hans Gunhilda fra Slåstad og er lettere sjokkert over opplysningene om at Jens er faren til massemorderen.

Alle Glåmdalen har snakket med gir Jens Breivik det beste skussmål, og føler med ham i den situasjonen han er kommet opp i.

– En hederlig og ordentlig kar, sier bridgemakker Finn Larsen i Nord-Odal.

– En førsteklasses kar, og dette er bare forferdelig, sier Erik Haug i Kongsvinger.

Føler seg utrygg

76-årige Breivik fikk intetanende og helt uforberedt se bilde av sin sønn som massemorder på internett lørdag morgen, utpekt som personen som sto bak bombeattentatet i Oslo og massakren på Utøya. Naturlig nok ble han helt lamslått. Til Expressen opplyser han at han aldri har bodd sammen med sin sønn, siden guttens foreldre ble skilt i 1980. Da var Anders ett år, og faren allerede på plass ved den norske ambassaden i London. Faren sier han ikke har hatt kontakt med sin sønn siden 1995, annet enn en kort telefonsamtale for kanskje ti år siden.

Faren ble i helgen nedringt av et stort antall pressefolk fra flere land, fotografer og reportere tok oppstilling utenfor huset hans i Frankrike, og blant annet ringte på døra til og med om natta i forsøk på å få noen kommentarer.

– Jeg kontaktet fransk politi fordi pressen holdt på å «spise meg opp», og inviterte dem inn. De var så hjelpsomme og vennlige som overhodet mulig, forteller Jens David Breiviks kone til Glåmdalen og overbringer samtidig en hilsen til venner i Odalen.

I øyeblikket føler ekteparet at det kan bli vanskelig for dem noen gang å reise tilbake til Norge.

Tenker på de rammede

Faren er velkjent for å ha helt andre verdier enn sønnen Anders, som har tre halvsøsken fra farens øvrige ekteskap. Jens David Breivik er utdannet siviløkonom og var ansatt i Utenriksdepartementet fra 1965 til 1996. Han har blant annet vært ambassaderåd både i Teheran og London, og ministerråd for den norske OECD-delegasjonen i Paris. Han har også vært byråsjef i UD. Politisk sett plasserer han seg selv i midten eller litt til venstre.

– Jeg er så full av sorg og fortvilelse. Enten jeg vil eller ikke blir jeg dratt inn i dette. Jeg er jo faren hans. Jeg håper bare at folk forstår at jeg ikke har noe med dette å gjøre. .... Folk kommer alltid til å koble meg med ham. Men jeg kommer til å slite med dette i mange, mange år, uttaler han til Expressen og sier også:

– Mine tanker går til alle som er blitt rammet, alle disse uskyldige menneskene. Jeg føler meg ikke som faren hans.

Så grusomt synes faren bombeaksjonen og massakren er at han synes sønnen også burde tatt sitt eget liv.

Artikkeltags