– Du skal lete lenge for å finne noe som gir mer mening enn nettopp det vi gjør i dag. Jeg er stolt av at vi er blant ganske få land og det eneste i Norden, som har et eget sted der våre veteraner og pårørende kan tilbringe ferier og helger sammen, uttalte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Etter en kunstpause erklærte hun «nye» Bæreia for åpnet tirsdag, og klippet av den røde snoren til trommevirvler og stor applaus.

Menneskene viktigst

Blant de frammøtte var forsvarstopper, veteraner og representanter fra både byggherre Forsvarsbygg og entreprenør Ø.M. Fjeld.

– Vi i Forsvarsbygg er stolte over å presentere et godt bygg til Forsvarets veteraner. Vi bygger forsvarsevne hver dag og det å bidra til at våre soldater har gode tilbud, både under og etter tjeneste, er viktig for oss. Dette handler om å ta vare på menneskene, uttalte administrerende direktør Frode Sjursen i Forsvarsbygg under markeringen.

Sjefen ved Forsvarets Veteransenter, oberstløytnant John Petter Bachke, gledet seg over at forsvarsministeren kunne delta i gjenåpningen.

– Senteret har nå fått et kraftig løft, og dette er en gledens dag for veteranene i Norge. De fortjener anerkjennelse og respekt og et godt tilbud etter avtjent tjeneste, understreket han.

Fornøyd veteran

Forsvarets Veteransenter på Bæreia ble opprettet i 1959 og først påbegynt på midten av 50-tallet. Formålet er at det skal være et rekreasjonssted for veteraner i alle aldre.

Nybygget har fått navnet «Meymaneh», med referanse til Afghanistan. Den aller første veteranen som tok i bruk ett av de nye rommene på Bæreia var Jens Aksel Moberg, som blant annet har tjenestegjort nettopp her.

– Det nye senteret er blitt veldig flott. Her er det ingenting å klage på, sier han.

Store forbedringer

Utbyggingen og oppussingen på Bæreia fikk en prislapp på 77 millioner kroner. Blant forbedringene er 23 moderne forlegningsrom og et stort, nytt møterom. Samtidig er 34 rom rehabilitert i den eksisterende hovedbygningen.

I hele bygningskomplekset et det etablert balansert ventilasjon og moderne og effektivt driftssystem. Forsvarsbygg har også skiftet ut oljekjelen til fordel for en mer klimavennlig fyringskilde. I tillegg er det gjort utvendig vedlikehold på tak, kledninger, vinduer, samt på kjøkkenet.