Normalt ungekull for denne rasen er tre til fem unger, men 14. juli i år nedkom tre år gamle Alfa med hele ti unger.

Dessverre var to av dem dødfødte.

Ny rekord

- Dette er en verdenssensasjon og det har strømmet på med gratulasjoner fra hele verden. Ingen har tidligere hatt åtte registrerte overlevende valper, noe vi har fått bekreftet fra Sverige.

- Det største antallet var sju overlevende i Tyskland for noen år siden. Men jeg trodde aldri dette skulle gå bra og selv om jeg har god kontakt med andre oppdrettere ville jeg ikke si noe i begynnelsen i tilfelle flere skulle dø, forteller Ingunn Akselsen, oppdretter og matmor til Alfa.

Stor og rund

- Etter to uker oppdaget jeg at hun var diger, det så nesten ut som om hun hadde svelget en basketball. Normal vekt for denne rasen er mellom fire og seks kilo, men rett før fødselen veide Alfa over ni kilo. Og da vi var hos dyrlegen etter 53 dager og tok røntgen forteller han at det er minst seks unger, muligens åtte. Men at det skulle komme ti unger, hadde jeg aldri trodd, forteller Ingunn.

Rask fødsel

Fredag 13. juli begynte Alfa å vise tegn på at noe var i gjære og matmor Ingunn følte seg uvel og var veldig forberedt på dødfødsler. Men datoen til tross, ingenting skjedde før lørdag morgen.

- Tidlig lørdag morgen startet fødselen og min datter Irmelin og jeg gjorde oss klare. I løpet av snaut tre timer var alle ungene født, noe som er meget uvanlig da det kan gå opptil et par timer mellom hver valp. Da den niende var født trodde vi det var over, men plutselig kom det enda en liten krabat.

- Han veide ikke mer enn 91 gram og vi kjempet litt med han. Vi trodde han også skulle dø, men han har klart seg godt. Kanskje det har noe med at han er født med en såkalt «lucky star», en hvit stjerneformet flekk på brystet, smiler Ingunn.

Flink mamma

- Alfa har hatt et ganske stort kull tidligere også, da fikk hun seks valper. Og hun er en dyktig mor, hun følger opp valpene på beste måte. Men 16 valper på to kull er mye, så nå skal hun få lov til å pensjonere seg.

- Når ungene har forlatt redet skal hun bli en kosehund og få være med rundt på utstillinger og turer, noe hun elsker. Det eneste jeg kunne ønske meg er at minst en av valpene blir her i distriktet. Det hadde vært gøy, sier Ingunn Akselsen.