Plassen utenfor Austvatn Landhandel var full av mennesker fra både fjern og nær som ville overvære rekordforsøket. Og Rolf Moen skuffet ingen.

Med nysmurt og varmt jern, og nøye oppmålt vaffelrøre, var det bare for Moen å sikre rekorden. Publikum jublet og klappet da det viste seg at vaffelen ble vellykket.

Rekordvaffelen ble 63,5 centimeter i diameter og veide 2,130 kilo. Og hvis alle formaliteter viser seg å være i orden, vil Moen snart få en bekreftelse på sin verdensrekord, og verdens største vaffel vil offisielt komme fra Austvatn.

to hundre grader

Hovedpersonen selv så ikke nervøs ut før rekordforsøket og tok rekorden med knusende ro.

– Det var artig dette, men det var jo ikke på grunn av rekorden at jeg lagde jernet da, sier Moen som lagde vaffeljernet i forbindelse med Liv og Røres tiårsjubileum i 2006.

Moen synes bare det er hyggelig at rekordforsøket hans trakk mange mennesker til Austvatn denne dagen. For selv om han nå er verdensrekordholder, har han beina godt plantet på jorda og regner med at rekorden hans vil bli slått av noen andre. Men han mener det er viktig at det ser ut som en vaffel i mønsteret, uansett hvor stor den blir. Selv har han ingen planer om å forsøke å lage et enda større jern, uansett om rekorden blir slått.

Jernet, som er godkjent av Guinness World Records som verdens største, består av to kumlokk som til sammen veier 180 kilo.

– Jeg jobber mye med kumlokk og også propanvarme, så ideen til jernet kom derfra. Kumlokkene kommer fra Oslo-området hvor de ble utskiftet en gang i tiden, forteller Moen.

Det er ikke bare en tung jobb å steke verdens største vaffel, men det er også er en utrolig varm jobb. Jernet varmes nemlig opp til over to hundre grader og for å sikre seg mot at vaffelen blir svidd, bruker Moen stifter som skifter farge når jernet blir for varmt, og holder et øye med klokken.

– Det tar rundt fem minutter å steke en vaffel. Noen ganger kan det ta opp mot ti minutter, sier Moen som letter på lokket av og til for å sjekke.

Rekordvaffel

Det er strenge regler for gjennomføring av et Guinness rekordforsøk og ordfører Asgeir Østli og tidligere lensmann Steinar Bjørnstad kontrollerte at alt gikk riktig for seg.

De var også de første som fikk smake på rekordvaffelen.

– Den var kjempegod, og det visste jeg at den ville være, sier Bjørnstad og får medhold av Østli.

Østli satte også stor pris på å få en rekordholderi bygda.

– Dette var veldig moro, men det er faktisk ikke første gangen, smiler han og sikter til tvillingene Gudbrand og Bernt Morterud som for inntil tjue år siden var verdens eldste tvillinger.