Ventet seg syk på transporten

Artikkelen er over 11 år gammel

- Den nye transportordningen for oss TT-brukere er en skandale, mener Wenche Korsåsen i Eidskog.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

- Mandag var jeg hos optiker i Kongsvinger og skulle hjem til Eidskog. Det sto fem ledige drosjer ved stasjonen, men ingen av dem hadde lov til å kjøre meg hjem til Eidskog på TT-kortet. I stedet måtte jeg stå ute og fryse i kulda og vente en time før det kom en taxibuss som var på vei fra Elverum, sier Korsåsen.

Hun bor i Sagdalen i Eidskog, et sted uten bussforbindelse.

- Jeg lå sengeliggende med halsbetennelse i flere dager etter ventingen mandag, for jeg kunne ikke gå inn og vente noe sted. Da ville ikke bussen ha sett meg når den kom forbi, legger hun til.

Særskilt kollektivtilbud

Hun er «TT-bruker under 67 år», med rett til «særskilt kollektivtransport for forflytningshemmede».

- Tidligere var det bare å gå til en taxi og få en tur. Nå må vi ringe kjørekontoret i Folldal og bestille minst en time før vi skal reise. Ofte trenger man å komme til et sted på kort varsel, det har hendt flere ganger at jeg har ringt legen min og fått legetime i løpet av en halvtime. Det er ikke lenger mulig å takke ja til med den nye skyssordningen, sier Korsåsen.

Hun har kontakt med flere andre TT-kortbrukere i Eidskog, og understreker at det er flere enn henne som opplever nyordningen som vanskelig.

- For oss som ikke har mobiltelefon er det heller ikke så lett å få ringt kjørekontoret minst en time før vi skal reise, føyer hun til.

- Må planlegge mer

Hedmark Trafikk har ansvaret for den fylkeskommunale ordningen med TT-kort, og regelverket ble endret ved årsskiftet. TT-ordningen er en del av den offentlige betalte transporten, der Solør Turbuss i Eidskog, Grue og Åsnes har overtatt anbudet. Konsulent Jon Harildstad i Hedmark Trafikk sier at nyordningen krever noe mer planlegging fra brukeren enn før.

- TT-kortet er et særskilt kollektivtransport-tilbud. Ordinær kollektiv transport kommer heller ikke til alle ønskede tidspunkter. Det må påregnes noe mer planlegging av dem som bruker tilbudet, og det er endringer i bestillingsrutinene, ved at TT-brukere under 67 år må ringe kjørekontoret i Folldal. Med omleggingene er også det nye elektroniske kortet kommet, som gjør det langt enklere å bruke ordningen, framholder Harildstad.

Han mener ulempene ved de nye reglene ikke er verre enn at de er til å leve med for brukerne, og han mener TT-kjøringen gir et likeverdig tilbud til alle brukerne i Hedmark.

Artikkeltags