OBS-varsel: Med regnet kommer også sterk vind: Det kan komme vindkast opp mot 30 meter per sekund

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Etter en rekke skogbranner og tørke i store deler av Sør-Norge, kommer nå det etterlengtede regnet. Men fredag blir det svært kraftig vind på Sør- og Østlandet.

DEL

(Oppland Arbeiderblad) Natt til fredag kommer nemlig det statsmeteorolog Gunnar Livik beskriver som et «litt intenst» lavtrykk fra Danmark, og sprer seg over landet. Første del av fredag blir det derfor nedbør over mesteparten av Sør-Norge, og kaldere temperaturer.

– Det blir et markant skille i temperaturene. Fra fredag er det få steder som får temperaturer over 20 grader, sier Livik til NTB.

Onsdag ettermiddag ble det dessuten sendt ut farevarsel for Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark på grunn av sterk vind. Farevarselet gjelder fredag. Det kan bli vindkast opp mot 30 meter per sekund.

Meteorolog Rune Skoglund ber folk sikre trampoliner og ta inn hagemøblene.

– Broer kan stenges, og det vinden kan føre til skader på bygninger og infrastruktur, sier Skoglund til NTB.

Meteorologene ber folk unngå å bevege seg unødvendig utendørs, og advarer på Twitter om å ferdes på sjøen utenfor sørøstkysten fredag.

Tidvis vått på Øyafestivalen

For festivalgjengere som har planlagt å tilbringe helgen på Øyafestivalen, kan det være lurt å forberede seg på noe regn, selv om hovedstaden stort sett vil by på opphold.

Festivalen startet onsdag, til skyet vær og regnbyger. Torsdag vil det stort sett bli opphold i hovedstaden, og temperaturer på rundt 25. Det vil sannsynligvis komme litt regn, men det er ikke snakk om særlig store mengder.

Dagen med mest regn blir fredag på grunn av lavtrykket sørfra. Fredag ettermiddag beveger lavtrykket seg nordover, og letter regnværet i Sør-Norge.

Både lørdag, festivalens siste dag, og søndag vil det stort sett bli oppholdsvær på Sør- og Østlandet, og temperaturer opp mot 20 grader.

Regnværet fortsetter

Etter helgen fortsetter nedbørsværet. Søndag kveld kommer nemlig et nytt lavtrykk innover landet, denne gangen fra Storbritannia. Natt til mandag blir det derfor regn flere steder sør for Stad og Dovre.

– Det er ingen lange perioder uten nedbør. Det kan komme en og annen dag med lite nedbør innimellom, men ingen klare finværsperioder, sier Livik.

Regnværet holder stand i alle fall til midten av neste uke, etter det er været veldig usikkert.

Skogbrannfare, tørke og vannstand

Skogbrannfaren som har vært spesielt sterk i Sør-Norge, men ser nå ut til å gå mot slutten.

– Det har kommet litt regn onsdag, og søndag og mandag ser det ut til å bli bra med regn. Det er jevnt fordelt, så det er ikke noen plasser som slipper unna denne gangen, sier Livik.

Grunnvannstilstanden har imidlertid forverret seg noe på Østlandet og i Aust-Agder, ifølge varsom.no. Vannstilstanden er svært lav over store deler av landet på grunn av lite nedbør i sommer, spesielt i Trøndelag, deler av Nordland og deler av Østlandet.

Det har også vært en lav økning i fyllingsgraden i kraftverkenes vannmagasiner. Ved utgangen av uke 31 var fyllingsgraden i norske magasiner 60,9 prosent. Det er opp 0,9 prosentpoeng, mot en nedgang på 0,4 prosent uka før. Sørøst-Norge hadde en fyllingsgrad på 62,5 prosent.

Til sammenligning hadde Vest-Norge 66,0 prosent, mens Midt- og Nord-Norge kom dårligst ut med 54,3 prosent fylling.

(©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken