Nå kommer det frost og kulde til Østlandet

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det blir kaldt og vinterlig over store deler av Østlandet i dagene som kommer, men den ventede snøen kommer til å glimre med sitt fravær.

DEL

– Lørdag og søndag ser det ut til at de fleste steder får kuldegrader nattetid. Noen steder i lavlandet i Sør-Norge, får nok plussgrader på dagtid, men det er bare snakk om noen få grader noen få steder. Nattetid vil det nok være minusgrader stort sett i hele landet, sier vakthavende meteorolog Ragnhild Nordhagen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Har du lagt planer om å sesongdebutere på natursnø i skiløypa til helga, må du dra et godt stykke opp i høyden, og gjerne langt vest eller nordover. Snøværet som skulle komme på Østlandet fredag, uteblir, slik det ser ut til nå.

Dermed er det grunn til å vente kalde, klare og solfylte dager på Østlandet. Nordhagen er forsiktig med å kalle dem høstdager, fordi det blir så kaldt at de like gjerne kunne kvalifisert til snøløse vinterdager.

Det blir muligens litt bygevær helt sør på Sørlandet, men fjellskillet i Sør-Norge sørger for at lavtrykket som beveger seg østover fra Island holder seg i vest.

Russisk lavtrykk mot Finnmark

– I Nord-Norge blir det nok litt påfyll av snø de nærmeste dagene. Sør for Lofoten blir det en fin, klar og kald høsthelg, uten noe særlig nedbør, sier Nordhagen.

Det er to lavtrykk som kommer til prege været i hele landet de kommende dagene: et lavtrykk over Karahavet, nordøst for Finnmark, som sender kulde mot Norge og medfører en del bygevær fra Lofoten og nordover. Og et lavtrykk over Island, som går østover og gir vind og dårlig vær på Vestlandet.

Nedbøren som er ventet i Finnmark før helga, kommer utsatte steder som snø.

– Lavtrykket over Karahavet vil gi kaldere temperaturer i hele landet, og en del bygevær i ytre strøk av Finnmark fra fredag. Bygeværet trekker innover mot Troms og nord i Nordland lørdag. Sør i Nordland blir det oppholdsvær, sier Nordhagen.

Vind og regn på Vestlandet

Det nevnte lavtrykket over Island kommer østover og bringer vind og dårlig vær til vestlendinger og trøndere.

– Vestlandet har allerede litt bygevær, men det blir jevnere nedbør når dette været kommer inn over landet. Det vil føre til høyere temperaturer og økende snøgrense, sier Nordhagen.

Vindstyrken kommer trolig opp i stiv kuling utsatte steder på Vestlandet og i fjellet i Sør-Norge. Lavtrykket kommer til å bevege seg ytterligere østover og svekkes på ferden. Dermed blir det gradvis roligere torsdag og innover mot helga.

– Når vi kommer til helga, er det lavtrykket over Karahavet, som gjør at det blir gradvis kaldere. Det vil nok komme enkelte byger nord på Vestlandet og i Trøndelag. Sør for Stad blir det lettere vær. Søndag blir det oppholdsvær i hele Sør-Norge, slik det ser ut nå, sier Nordhagen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken