Gå til sidens hovedinnhold

Uvær førte til store skader

Artikkelen er over 6 år gammel

Send inn dine bilder av uværet til nett@glomdalen.no!

Et kraftig sommeruvær har slått inn over Østlandet i ettermiddag. Uværet har nå beveget seg nordover, og det gikk særlig ut over Kongsvinger-området.

Politiet ber folk om å kjøre forsiktig, og viser til at det er sterk vind i området. Særlig trekkes E16 ved Granli, fylkesvei 367 ved Skinnarbøl og riksvei 2 mellom Kirkenær og Flisa ved Caravan-senteret fram av politiet.

Operasjonsleder Therese Bylterud i Hedmark-politiet opplyser at de får inn masse meldinger om trær over veiene. Hun ber folk fortsette å ringe inn tips, men ikke til nødnummeret.

– Vi vil gjerne ha inn tips, men vi vil få silet ut dem som faktisk er i nød fra dem som melder om trær over veien. Slike meldinger kan gå til vårt vanlige nummer, 02800, sier Bylterud.

Hun sier at politiet har fått meldinger om problemer i Solør, Åsnes, Flisa og særlig i Kongsvinger-traktene. Uværet har nå beveget seg mot Hamar.

– Vi har fått meldinger om folk som sitter innesperret mellom trær. Vi har varslet veitrafikksentralen, og folk blir sendt ut. I tillegg har vi dialog med brannvesenet, sier Bylterud.

Flere tusen uten strøm

110-sentralen melder også at det er meldt om røykutvikling i en trafoboks på Skotterud.

Eidsiva opplyser på feilmeldingstelefonen at det er strømbrudd i Kongsvinger og Eidskog kommune. Hele Austmarka og nærliggende områder er rammet og det dreier seg om flere individuelle feil. Det arbeides med å gjenopprette strømforsyningen. Det er også flere strømkunder i Solør som er rammet.

Ifølge selskapet er flere tusen kunder rammet.

– Eidsiva jobber med omkobling av strømnettet og sender mansskaper ut for å feilrette så fort det er trygt for våre mannskaper, skriver selskapet.

Supercelle

Yr.no melder at det er en såkalt supercelle, et svært kraftig tordenvær, som slår inn over Hedmark i kveld.

Det betyr mer regn, mer vind, større hagl og et mer intenst tordenvær.

– En supercelle er tordenbyger som organiserer seg. Til sammen blir de kraftigere enn den enkelte bygen klarer å bli. Mens vanlige tordenbyger lever i en time, kan denne leve i mange timer, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness til yr.no.

– Dette er egentlig et innlandsfenomen. Vi ser det ofte i Finland som er nærmere de store slettene i Russland. Men nå har vi i Norge fått besøk av de varme luftmassene, forklarer Thyness.

Kommentarer til denne saken