Utvikler fly som sommerjobb

UTVIKLER FLY: Merethe (25) har ikke en helt vanlig sommerjobb.

UTVIKLER FLY: Merethe (25) har ikke en helt vanlig sommerjobb. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Merethe Sirevåg Hansen (25) fra Kongsvinger har en nokså spesiell sommerjobb: Utvikle ubemannede automane fly.

DEL

Kassa på Rimi, klippe plenen, rydde lagere, flytte pappesker, ta telefoner. Det finnes mange «vanlige» sommerjobber. Merethe Sirevåg Hansen fra Kongsvinger har ikke en av dem.

Sommerjobben hennes er nemlig å utvikle ubemmande automane fly – bedre kjent som «UAV». Hun er med i prosjektet LocalHawk 2012 i Kongsberg Defence Systems. 25-åringen studerer til vanlig sivilingeniør i produktutvikling og produksjon, studieretning industriell mekanikk, på NTNU i Trondheim. I sommer er skolebenken erstattet med det fremste av norsk høyteknologisk industri.

Det var mer enn 800 søkere til de ulike stillingene som sommerstudent i Kongsberg, og Merethe er blant de 19 studentene som deltar i LocalHawk 2012.

– Det er en spennende jobb og vi lærer noe nytt hver dag, smiler Kongsvinger-jenta.

LocalHawk er et tverrfaglig studentprosjekt som går over flere år med studenter fra ulike teknologiske studieretninger og årstrinn. Det langsiktige målet er å utvikle en fungerende prototype på en UAV som skal søke etter og identifisere forhåndsdefinerte objekter på bakken. Flyet skal rapportere om interessante funn til bakkestasjonen via en radiolink. For å løse oppgaven benytter studentene blant annet kamera, radar og avansert bildebehandling.

Ordningen med sommerstudenter er en vinn-vinn-situasjon for studentene og bedriften. I en tid med mangel på kvalifiserte ingeniører får bedriften vist seg frem blant fremtidige arbeidssøkere og studentene får nyttig arbeidserfaring fra næringslivet.

– Som sommerstudent får jeg mulighet til å prøve ut det jeg har lært i praksis og jeg får økt forståelse for hvilke muligheter ingeniøryrket gir, sier Merethe.

Artikkeltags