Kassa på Rimi, klippe plenen, rydde lagere, flytte pappesker, ta telefoner. Det finnes mange «vanlige» sommerjobber. Merethe Sirevåg Hansen fra Kongsvinger har ikke en av dem.

Sommerjobben hennes er nemlig å utvikle ubemmande automane fly – bedre kjent som «UAV». Hun er med i prosjektet LocalHawk 2012 i Kongsberg Defence Systems. 25-åringen studerer til vanlig sivilingeniør i produktutvikling og produksjon, studieretning industriell mekanikk, på NTNU i Trondheim. I sommer er skolebenken erstattet med det fremste av norsk høyteknologisk industri.

Det var mer enn 800 søkere til de ulike stillingene som sommerstudent i Kongsberg, og Merethe er blant de 19 studentene som deltar i LocalHawk 2012.

– Det er en spennende jobb og vi lærer noe nytt hver dag, smiler Kongsvinger-jenta.

LocalHawk er et tverrfaglig studentprosjekt som går over flere år med studenter fra ulike teknologiske studieretninger og årstrinn. Det langsiktige målet er å utvikle en fungerende prototype på en UAV som skal søke etter og identifisere forhåndsdefinerte objekter på bakken. Flyet skal rapportere om interessante funn til bakkestasjonen via en radiolink. For å løse oppgaven benytter studentene blant annet kamera, radar og avansert bildebehandling.

Ordningen med sommerstudenter er en vinn-vinn-situasjon for studentene og bedriften. I en tid med mangel på kvalifiserte ingeniører får bedriften vist seg frem blant fremtidige arbeidssøkere og studentene får nyttig arbeidserfaring fra næringslivet.

– Som sommerstudent får jeg mulighet til å prøve ut det jeg har lært i praksis og jeg får økt forståelse for hvilke muligheter ingeniøryrket gir, sier Merethe.