– Nå begynner en ny tid for Finnskogen natur- og kulturpark. Nå går vi fra møter og planlegging til å skrive avtale, sa leder i styregruppen for Finnskogen natur- og kulturpark, og kultur sjef i Torsby, Ingemar Nordström.

– Dette er et spennende øyeblikk. Vi har ingen slike parker i Sverige, dette er vår første, mens dere i Norge er vant med dette, sa Nordström.

Første milepælen nådd

I nærmere fem år har Herdis Bragelien og Suzanne Palmquist vært ledere for prosjektet.

– Det er en stor begivenhet det som skjer i dag, vi har nådd den første milepælen og går over i driftsfase. Og det er fantastisk at vi nå får et grenseovertredende samarbeide, forteller Bragelien.

God drahjelp fra mange

– Det har vært et spennende prosjekt og vi har fått god drahjelp av utdanningsinstitusjoner, kommuner, grunneiere og bedrifter. Det er dem som er grunnsteinen i en slik park. At de som lever her har innflytelse og tar tak i egne ideer og utvikler dem, forteller Bragelien.

Skogen som ressurs

– Dette er et fantastisk område til utvikling, samtidig som det er kulturhistorisk. Se for eksempel på skogen i et større perspektiv. Ikke bare sende råvarene ut, men kanskje utvikle småskalaprodukter og designvarer. Og så har vi et godt samarbeid med Finland. For dem er dette et spennende område. Ikke bare for turisme, men på mange andre spennende områder også, forteller Herdis Bragelien.

Ikke verneområde

Daglig leder i Norske parker, Kristian Bjørnstad er imponert over innsatsen så langt.

– Det er utrolig å få fem kommuner til å samarbeide om dette, og jeg vil tro det kommer flere etter hvert, sier han.

– Dette er ikke et verneområde men et bygdeutviklingsområde. Det er viktig å ta vare på kulturarven, men like viktig å skape merverdi og samtidig utvikle området, sier Bjørnstad, og får støtte av Kongsvinger-ordføreren.

– Ja, dette er ikke hermetisering men utvikling, sier Øysten Østgaard.