Ulovlige innvandrere ble sluppet ut på gata

IKKE PLASS: Mangel på fengselsplasser blant annet her ved Kongsvinger fengsel avdeling Vardåsen gjør at politiet i Hamar må løslate ulovlige innvandrere.

IKKE PLASS: Mangel på fengselsplasser blant annet her ved Kongsvinger fengsel avdeling Vardåsen gjør at politiet i Hamar må løslate ulovlige innvandrere. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Stor mangel på varetektsplasser i norske fengsler gjør at politiet slipper lovbrytere fri. Reidar Skjønsfjell ved Kongsvinger politistasjon er oppgitt.

DEL

– Jeg mener at politiet bidrar til en ulovlig handling, sier Reidar Skjønsfjell ved Kongsvinger politistasjon og politioverbetjent ved utlendingsenheten i Hedmark.

To utenlandske menn som i forrige uke ble tatt i varetekt, er nå satt fri etter bare fire dager på grunn av mangel på varetektsplasser.

Dermed blir ulovlige innvandrere sluppet ut i det fri.

17 pågrepet etter storkontroll

Skjønsfjell sier at løslatelse av ulovlige innvandrere i utgangspunktet er tjenesteforsømmelse, fordi man formelt ikke har lov til å løslate en som har ulovlig opphold i Norge.

Det var i forrige uke at politiet sammen med Tollvesenet pågrep totalt 17 utenlandske personer.

Enkelte ble pågrepet på toget fra Sverige til Kongsvinger, mens andre ble tatt langs veiene - slik Glåmdalen tidligere har skrevet.

Flere av de pågrepene ble utvist, mens andre ble satt i varetekt. To av disse - den ene mannen med falske italienske papirer og den andre mannen med en avvist svensk asylsøknad.

– Bidrar til ulovlig opphold

Begge samtykket til fensling etter at de ble fremstilt for varetekt i Glåmdal tingrett i forrige uke. Henholdsvis fikk de to og fire uker.

– På grunn av mangel på varetektsplasser ble de to - uten penger, uten bosted og uten papirer kastet rett ut på gata i Hamar, sier Skjønsfjell.

Innvandrerne hadde sittet i arresten i fire døgn. I utganspunktet skal ingen holdes i arrest i mer enn 48 timer, ifølge loven.

Disse personene vil sannsynligvis aldri politiet finne igjen da sjansen for å bli tatt er svært liten.

Han mener nå at én ukes politiarbeid er totalt bortkastet.

– Vi har brukt en hel ukes arbeid til ingen nytte. Slik sett kunne de blitt løslatt og pågrepet igjen med en gang. Her bidrar vi til ulovlig oppphold.

Planer om utvidelse

Leder for Fremskrittspartiet, Siv Jensen sier til NRK at hun forstår godt hvorfor politiet blir frustrert over å måtte løslate ulovlige innvandrere på grunn av dårlig fengselskapasitet.

– Det blir meningsløst å intensivere kontrollen med ulovlig innvandring når det til syvende og sist ikke får noen konsekvenser allikevel, sier hun til NRK.

Jensen sier det finnes ferdige planer for å utvide blandt annet fengslene i Skien og Halden, men at den rødgrønne regjeringen heller vil satse på åpen soning og elektronisk soning.

Etter nyttår blir Kongsvinger fengsel avdeling Vardåsen kun for utenlandske domfelte.

Enheten skal ha 97 plasser slik det er i dag for domfelte som skal utvises og som skal overføres til soning i hjemlandet.

Jensen sier Frp ønsker å bygge lukkede mottak, slik at ulovlige innvandrere må oppholde seg der i påvente av uttransportering fra Norge.

– Mørketallene for antall ulovlige innvandrere i Norge stiger. Det er helt uholdbart at vi slipper innvandrere med ulovlig opphold ut i samfunnet uten at vi vet hvor de er.

Artikkeltags