67 prosent av norske bilstolkjøpere mangler grunnleggende kunnskap om hvordan de skal sikre barna i bilen. Det viser en undersøkelse gjennomført av YouGov for Trygg Trafikk og forsikringsselskapet If, skriver Trygg Trafikk i en pressemelding.

Regelen er at barn i bil bør sikres bakovervendt til de er minst fire år – og helst lenger. Dette er avgjørende og reduserer risikoen for alvorlig skade og død med 90 prosent, sammenlignet med å sitte usikret.

– Å ha småbarn innebærer mange daglige kamper. Dét kan de fleste småbarnsforeldre kjenne seg igjen i. Derfor er det viktig å få fram at det er noen kamper det faktisk er verdt å ta. Fordi alle ønsker å sikre det kjæreste de har best mulig, sier Jonas Wærstad i Trygg Trafikk i pressemeldingen.

Ifølge undersøkelsen til You Gov for Trygg Trafikk og If, kommer det fram at det finnes noen typiske unnskyldninger som går igjen blant dem som snur barna før de er fire år. Det som topper lista er mangel på beinplass, mens det at voksne rett og slett ikke vet bedre kommer på andreplass.

– Det finnes ingen gode unnskyldninger for å la være å sikre barna bakovervendt. Mange tror nok at de velger det beste for sitt barn. Det er rett og slett feil. Sikkerheten må komme først, og alle må vite at barn bør sikres bakovervendt til de er minst 4 år, fortsetter Wærstad.

Jon Olav Nilssen i forsikringsselskapet If forteller at det er fem ganger tryggere for barn å sitte bakovervendt enn foroverlent.

– Dersom barnet sitter forovervendt ved en frontkollisjon, vil det innebære stor belastning på skulder, nakkeparti og barnets hode. Det kan føre til død eller varige mén. Hvis barnet sitter bakovervendt, blir trykket fordelt over en større flate og belastningen mindre på nakke og indre organer, forteller han.

Gårdeier skal bygge Norges største Kiwi-butikk. Nå må Jarle avvikle kafeen: – Er vel pengene som rår