Tretthetsbrudd i hjulsettet

Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Havarikommisjonen ser ut til å vite hvorfor persontoget sporet av ved Skotterud stasjon fredag kveld. Siste: - Stengt til mandag

DEL

Et passasjertog fra SJ (Svenska Järnvägar) på vei fra Oslo til Stockholm sporet av ved Skotterud stasjon like før klokka 18.00 fredag.

Det var lenge uvisst hvor stort skadeomfanget var, og hva som kunne være årsaken til ulykken.

Cirka 280 personer var ombord i toget da det sporet av.

Den norske og svenske havarikommisjonen, samt kriminalteknikere fra Hedmark politidistrikt arbeidet på åstedet utover natta.

- Den siste tilbakemeldingen derfra er at de kan ha funnet årsaken til ulykken, og at årsaken kan være et tretthetsbrudd i det ene hjulsettet. Denne akslingen er tatt hånd om av havarikommisjonen, og vil bli undersøkt nærmere teknisk før en endelig konklusjon, sier politistasjonssjef i Kongsvinger, Bjørn Berntsen, til glomdalen.no lørdag morgen.

- De vil nå få bistand av ytterligere ekspertise, men det var ingenting på åstedet som tydet på feil på skinnegangene.

- Hva skjer på åstedet utover dagen?

- Det vil ganske raskt bli startet med oppryddingsarbeid, og det vil også bli sett på som en del av granskningen. Blant annet vil man finne ut om sporet vil bli åpnet igjen for vanlig trafikk, sier Berntsen.

Totalt 40 personer ble skadet i ulykken, to av dem alvorlig. De to skal være en seks år gammel gutt og en 35 år gammel kvinne.

- Jeg har ikke fått noen videre oppdatering fra medisinsk personell med tanke på tilstanden til de to, men det kan også være godt nytt. Jeg har i hvert fall ikke fått vite at tilstanden skal være forverret, sier Berntsen til glomdalen.no.

Sju passasjerer ble fraktet til Ullevål Universitetssykehus, mens fem ble sendt til sykehuset i Arvika.

28 personer ble kjørt til sykehuset i Kongsvinger.

- De fleste av de passasjerene som ble holdt på sykehuset i Kongsvinger over natta vil bli sendt hjem i løpet av dagen, sier Bjørn Berntsen.

Jernbaneverket melder lørdag formiddag at de har som mål at sporet ved Skotterud skal være klart for trafikk mandag morgen.

Når de to avspora vognene er flytta til side og sikra, gjenstår det å reparere cirka 100 meter spor. Sporarbeidet vil starte søndag, og sannsynligvis være ferdig til mandag morgen, melder Jernbaneverket på sine hjemmesider.

Inntil videre erstattes passasjertoga med buss. Det pågår forøvrig planlagt vedlikeholdsarbeid på Kongsvingerbanen, slik at det kjøres buss for tog mandag-fredag i tidsrommet kl. 7.40 - 14.30.

Nærmere informasjon om dette er lagt ut på Jernbaneverkets og NSBs nettsider.

Artikkeltags